29 Mac 2012

Get the Rare DXCC in 'Radio Contest'

Beberapa hari yang lepas telah berlangsungnya radio contest bagi CQ WPX SSB 2012. WPX adalah merujuk kepada world prefix, terdapat banyak prefix yang aneh-aneh yang akan muncul dalam contest ini dan tidak kurangnya DXCC yang agak jarang ke udara. Situasi seperti ini amat cukup dinantikan oleh sesetengah penggemar pencari DXCC untuk berhubung disamping melibatkan diri dalam radio contest. Dalam contest yang baru-baru ini saya telah berjaya berhubung dengan 100++ stesen bagi band 10m, 20m dan 15m yang berlangsung selama 2 hari. Aktiviti kali ini dijalankan secara santai kerana ada tugasan lain pada sesetangah keadaan.

Gambar shack yang kurang kemas semasa aktiviti radio contest baru-baru ini hihi

Di antara DXCC yang berjaya dihubungi ialah: China, East Malaysia, USA, Jepun, Taiwan, Australia, Indonesia, Cameroon, Belanda, Brazil, Namibia, Cape Verde, Serbia, Austria, Jerman, Itali, England, Russia, Perancis, Slovakia, Ukrain, Afrika Selatan, Hungary, Switzerland, Sepanyol, Bulgaria, Poland, Belgium, Croatia, Bosnia, Republik Czech, Slovenia, Filipina, Thailand, Canary Is, UAE, Madeira Is, Senegal dan Wales.

Manakala DXCC baru yang berjaya dihubungi ialah Barbados 8P5A, Martinque TO5K, Aruba P41P, Curacao PJ4Z, Virgin Is WP2Z dan Italy African IH9YMC. Kesemua DXCC baru ini diperolehi pada tengah malam di 10m. Cukup mengejutkan apabila dapat berhubung dengan DXCC sukar ini terutama yang terletak di kepulauan Carabean. Tahniah buat rakan dari Malaysia yang menyertai radio contest ini. Lagi ramai yang mengikutinya akan datang lagi meriah.

Video yang diambil setelah berjaya menghubungi PJ4Z stesen dari Curacao. Bila main aktiviti DX ini, kita akan dengar banyak negara atau nama entiti jajahan yang pelik dan membuka mata kita diluar dari kebiasaan.
de 9M2ESM

28 Mac 2012

Receiving QSL Cards from MARTS Bureau (Buro)

Pada hari ini iaitu 28 Mac 2012, aku telah menerima sekotak kad qsl yang terkumpul di Marts Buro yang dikumpul oleh Mr Thiam 9M2CJ dan diberikan kepada 9W2TPT yang telah saya rancang untuk berjumpa dan mengambilnya di SKMM Cyberjaya selepas Ujian CW berlangsung. Terima kasih Thiam & terima kasih Pak Hamid. Memang banyak! Jenuh nak membalasnya. Menjadi tanggungjawab seorang pengiat radio amatur untuk membalasnya. Mereka semua mengharapkan balasan kad qsl daripada saya, ada yang mengatakan saya stesen Malaysia pertama beliau di radio.

Buro merupakan salah satu kaedah dalam mengirim mahupun membalas kad qsl dengan cara yang murah. Untuk itu, menjadi suatu kefahaman umum bahawa seharusnya orang seperti saya ini berdaftar dengan Marts bagi menyokong perkhidmatan buro yang dikelolakan oleh Marts. Dalam dunia radio amatur, hampir keseluruhan negara mempunyai perkhidmatan Buro yang hanya dikendalikan oleh suatu badan persatuan radio di negara berkenaan yang sudah diketahui umum diseluruh dunia radio amatur dan di Malaysia ianya adalah Marts. Jadi bagaimana stesen diluar sana mengetahui saya juga menggunakan Buro ? lihat http://www.qrz.com/db/9m2esm ianya boleh dimaklumkan dengan merujuk laman sawang di atas. Ada juga yang memaklumkan terus semasa ber'qso' dan mungkin juga ada cara lain yang saya tidak ketahui.

Apepun sekalung tahniah kepada 12 calon yang lulus dalam ujian penerimaan dan berjaya dalam menghantar kod berkenaan pada peperiksaaan kali ini termasuk rakan radio amatur di 10m band yang dulu kerap saya jumpa di frekuansi iaitu Clare 9W6CMS dan Alpha 9W8ALF, tahniah juga untuk Hamid 9W2TPT yang juga pernah saya hubungi di 10m. Selain itu tahniah juga kepada 9W2CWL dari Melaka yang berjaya, rasanya beliau ialah anak didik our late 9M2WT yang pertama lulus CW.

Dilaporkan ramai rakan 9M2 yang hadir memberi sokongan. Gambar di atas ialah 9M2XRO Pak Samsudin yang juga merupakan guru CW yang mengajar di Wave Communication yang melahirkan ramai 9M2. Terbaru 5 dari 8 pelajar beliau telah lulus.

Gambar Pak Rashad 9M2VOT yang juga guru CW bersama rakan amatur yang mengambil peperiksaan CW. Beliau hadir membawa calon dari Terengganu dan lulus, tahniah. Kaedah belajar CW beliau bagi saya cukup berkesan.

Gambar Aimil 9M2AUR (antara guru CW) bersama Pak Nordin 9M2NM. Kali pertama jumpa Pak Nordin ni. Antara rakan 9M yang sempat saya jumpa ialah 9M2AIR, 9M2AIS, 9M2BAL, 9M2AVB, 9M2VOT, 9M2NDO, 9M2AU, 9M2NZ, 9M6CED, 9M8WAT, 9M2RJ, 9M2NDO, 9M2AGC, 9M2XRO, 9M2PJU, 9M2RT, 9M2MRL dan 9M2USB.

Helaian muka surat kedua keputusan

Helaian muka surat pertama keputusan

Kad qsl yang telah diterima telah berjaya disusun. Dalam 40 DXCC yang diterima. Kad dari negara Jerman adalah antara yang terbanyak, diikuti dari Jepun dan seterusnya Itali. Saya dapat perhatikan majoriti ham dari Jerman memang mengamalkan penghantaran kad menggunakan Buro kerana ianya jauh lebih murah.

Selain daripada kad-kad di atas, terselit juga sedikit kad qsl kepunyaan rakan-rakan lain :)

Dalam banyak-banyak kad, terdapat swl kad dari negara Latvia, beliau merupakan SWL sejak tahun 1958. Hebat! SWL ialah Short Wave Listener yang merupakan hobi mendengar stesen-stesen shortwave di HF band. Istilah SWL jangan sekali-kali digunakan bagi merujuk orang yang selain pememang lesen radio amatur. Lain tu maksudnya :)

Ini pula kad swl dari negara Poland.

Ini diantara kad qsl yang diterima dengan kata-kata yang cukup memberi kepuasan dalam hobi ini.
De 9M2ESM

22 Mac 2012

DXpedition for 9M0L

Gambar lokasi kepulauan Spratly di http://www.qrz.com/db/9m0l

Agak terkejut dan rasa bangga dengan penganjuran DX-pedition 9M0L DXCC bagi Spratly Island pada 10 hingga 24 April 2012 yang terletak di Pulau Layang-Layang bernombor Iota AS-051. Saya difahamkan majoriti ahli DX-pedition ini terdiri daripada anggota radio amatur dari Jepun dan selebihnya dari Malaysia dan England dengan sokongan dari Marts, MCMC, tentera laut dan syarikat Tokyo Hi-Power.

Gambar hasil edit di http://9m0l.legendchew.com

Disamping itu, Dx-pedition ini turut diberi sokongan dalaman oleh individu berikut iaitu 9M2KT, 9M2LC, 9M2MRS, 9M6YBG, 9M2KE, 9W2AVI, 9W2POW, 9W2SWC, JJ2VLY dan JR1AIB terutama dari segi sumbangan pakaian, laman web, pengurusan log serta peralatan komunikasi. Apepun tahniah atas penganjuran. Semoga apa yang dirancang berjalan dengan sempurna.

Rajah di atas adalah senarai frekuensi yang kemungkinan besar akan digunakan dalam aktiviti DX-pedition. Sumber di http://9m0l.legendchew.com. Bagi rakan-rakan 9W ini peluang anda untuk cuba berhubung dengan stesen berkenaan terutama di 10m dan 6m. Pastikan kuasa pemancaran adalah 50W dan patuhi DX Code of Conduct. Nampaknya frekuensi 2m dan 70cm tidak disenaraikan.

Sumber di wikipedia

Kepulauan Spratly merupakan suatu kumpulan yang terdiri daripada terumbu karang, kepulauan kecil yang terletak di Laut China Selatan berdekatan dengan perairan Malaysia dan Filipina. Terdapat 45 buah pulau-pulau kecil yang dikaitkan dengan tuntutan beberapa negara iaitu dari China, Taiwan, Malaysia, Vietnam, Filipina dan Brunei. Di Malaysia, bagi penggiat radio amatur seluruh dunia, ramai yang menantikan kemunculan 9M0 dicorong frekuansi jalur HF yang mana setelah sekian lama 9M0 hanyalah diperuntukkan untuk DXCC kepulauan Spratly. Rujuk http://www.qsl.net/xe2nat/prefijos.htm. Dengan harapan MCMC hanya membenarkan penggunaan 9M0 dan yang lain digunakan tepat pada lokasinya seperti yang diberikan kepada 9M0L.

Rajah belakang kad qsl 9M0S DX-pedition tahun 1993. Cari dimana 9M2FK? Sumber http://www.dokufunk.org

DX-pedition di kepulauan Spratly yang bakal dilaksanakan ini merupakan Dx-pedition yang ke-24 dalam sejarah. Ianya mula aktif seawal tahun 1965 dengan callsign 1S9WNV. Stesen radio amatur Malaysia yang pertama menjejakkan kaki kepulauan Spratly bagi menjalankan DX-pedition ialah Pak Eshee 9M2FK pada tahun 1993 dengan callsign 9M0S yang merupakan penggunaan 9M0 yang pertama. Anda boleh lihat sejarahnya dengan click disini. Anda boleh dengan hasil temubual berkaitan dengan 9M0S di http://www.dokufunk.org/upload/9m0s-kwp-29051993.mp3

Tahniah lagi sekali diucapkan kepada semua yang bakal terlibat menjayakannya. de 9M2ESM

17 Mac 2012

The Message

Beberapa hari yang lalu, TV2 ada menayangkan sebuah filem dari negara China bertajuk The Message, pada mulanya hari tertarik dengan filem ini yang bercorakkan suasana waktu 30an-40an tetapi selepas mengikutinya selama beberapa minit ternyata .. filem tersebut memang bukan calang filem terutama apabila ianya ada menunjukkan kepentingan bahasa kod morse dalam penyampaian maklumat penting pada era berkenaan. Apabila dilhat di wikipedia, ternyata filem ini pernah menganugerahi beberapa award dari dalam dan luar negara di China termasuk para pelakonnya yang hebat-hebat belaka.


Sedikit sinopsis bagi filem ini. Filem dalam cerita ini berkisarkan zaman pendudukan Jepun di negara China dalam era 40an. Pada waktu ketika itu, seluruh kawasan di negara China telah wujudnya suatu pergerakan bawah tanah yang membunuh semua pegawai-pegawai Jepun terutama tali-barut china yang berkerja sebagai perisik khas kepada tentera Jepun. Hampir setiap hari berlakunya pembunuhan terancang, maka telah datang seorang Jeneral khas dari Jepun yang ditugaskan untuk menyelesaikan kes berkenaan. Beliau telah menangkap seorang pemberontak bawah tanah maka beliau mengetahui terdapatnya ahli pemberontak yang juga bekerja sebagai perisik Jepun. Suatu penghantaran kod morse palsu telah sengaja dihantar kepada pasukan perisikan khas jepun oleh oleh atasan dengan sengaja untuk mengumpan pemberontak. Siapakah dikalangan pasukan perisikan khas yang menyamar? Adakah maklumat palsu itu berjaya dimaklumkan kepada pemberontak? maka tengoklah sendiri :)

Antara watak yang cukup diminati dalam filem ini ialah watak Wu Zhiguo yang dilakonkan oleh Zhang Hanyu. Beliau juga pernah membintangi drama bersiri All Men Are Brothers yang cukup menarik yang pernah ditayangkan di Tv8.

Gambar Zhang Hanyu

Berikut adalah babak terakhir filem berkenaan yang boleh ditonton keseluruhan filem berkenaan melalui youtube.

Saya dimaklumkan oleh kawan-kawan bahawa banyak lagi filem yang ada mengambarkan situasi penggunaan kod morse. Apepun ucapan semoga berjaya kepada semua calon-calon ujian kod morse yang akan berlangsung pada minggu ini. De 9m2esm

16 Mac 2012

Contest Award from ARRL


Contest award yang kedua diperolehi dari pertandingan yang sama dan dari kategori yang sama. Keputusan penuh boleh dicapai di link ini.

Bersama award yang diterima sehalai surat penghargaan dan juga memaklumkan akan ketibaan solar cycle ke-24.

Jadual menunjukkan perubahan nilai solar flux serta parameter lain sejak tahun 2002, 2011 merupakan antara 3 yang tertinggi.

Video dari youtube menunjukkan group contest dari sepanyol yang cukup ceria dan bersemangat dalam contest yang disertainya.

Berikut adalah senarai radio contest yang agak popular di SSB yang boleh disertai untuk bulan ini hingga bulan Jun 2012:
  1. Russian DX Contest : 17 - 18 Mac 2012 - Dari 1200 UTC (24jam) - Guna serial no.
  2. CQ WW WPX Contest : 24 - 25 Mac 2012 - Mula 0 UTC (48jam) - Guna serial no.
  3. SP DX Contest : 7 - 8 April 2012 - Mula 1500 UTC (24jam) - Guna serial no.
  4. ARI Int DX Contest : 5 - 6 Mei 2012 - Mula 1200 UTC (24jam) - Guna serial no.
  5. Seanet Contest : 2 - 3 Jun 2012 - Mula 1200 UTC (24jam) - GUna serial no.
  6. Asia-Pasific Sprint : 9 Jun 2012 - Mula 1100 UTC (2jam) - Guna serial no.
  7. VK Shires Contest : 9 - 10 Jun - Mula 600 UTC (24jam) - Guna serial no.
  8. His Maj. King of Spain Contest : 23 - 24 Jun - Mula 1200 UTC (24jam) - Guna serial no.
Rekod result yang lepas bagi Russian DX Contest

12 Mac 2012

CQ Aurora

Pada 9 Mac yang lalu, hampir kebanyakkan report daripada cluster di 6m band melaporkan tentang cq aurora. Hampir kebanyakkan negara yang berhampiran dengan hemisfera utara seperti di Scotland, Sweden, Norway dan beberapa negara lagi boleh dihubungi menggunakan frekuensi 50MHz.

Aktiviti radio amatur pada band 6m yang rancak di web cluster terutama bagi stesen di negara Eropah.

Gambar aurora dari video cam still diambil pada 9 Mac.

Aurora sebenarnya adalah merujuk kepada suatu paparan cahaya semulajadi di permukaan langit yang terletak dikawasan berlatitud tinggi (Artik & Antartika) yang disebabkan oleh pergeseran zarah-zarah tenaga yang berubah bersama atom-atom dalam atmosfera berlatitud tinggi (termosfera). Perubahan ini berasal dari kesan magnetosfera dan ribut solar ke atas bumi. Ianya amat jarang sekali berlalu. Ramai yang menjangkakan kesan buruk yang bakal mengancam sistem GPS dan komunikasi satelit serta power grid walhal tidak banyak yang melihat keindahan dan keunikan ciptaan tuhan. Subhanallah. Ada yang bertanya, adakah aurora ini boleh dilihat di Malaysia? sudah tentu tidak jawapanya.

Video di atas diambil pada 10 Mac yang lalu, dan ditamatkan dengan hasil komunikasi dengan beberapa stesen radio amatur daripada negara Jepun.

6m band merupakan jalur frekuensi sebahagian daripada spektrum radio VHF yang diperuntukkan untuk kegunaan radio amatur. Walaupun ianya terletak pada penghujung bawah band VHF, ianya menunjukkan kadang-kadang terdapat suatu macam bentuk mekanisma propagasi pada band ini. Secara normalnya ianya berkait rapat dengan nilai sunspot yang tinggi, apabila aktiviti solar meningkat, paras pengionan pada bahagian atmosfera akan meningkat. Semasa pada penghujung kitaran solar 2005, propagasi 6m seluruh dunia telah menyebabkan berlakunya komunikasi yang baik dengan jarak luar jangkaan yang lebih baik dari frekuensi HF. Maka tidak hairanlah banyak stesen radio amatur menggelarkan 6m sebagai Magic Band. Jika saya dapat berhubung dengan stesen dari Sabah contohnya, adakah ianya disebabkan oleh aurora? jawapannya tidak kerana selain aurora perambatan juga boleh berlaku pada keadaan sporadic-E.

Adakah 2012 tahun pengujung bagi kitaran solar? Adakah 6m akan membuka seperti tahun 2005, mari kita sediakan antena dan mengejar stesen dx. :) de 9M2ESM

New Award From Mexico

Hasil komunikasi bersama dengan stesen dari negara Mexico tahun lepas sewaktu 10m band membuka tidak disia-siakan apabila aku telah berjaya dianugerahkan suatu award khas dari negara Mexico iaitu DXXE Award. DXXE merupakan singkatan kepada kumpulan peminat komunikasi DX dari kawasan XE iaitu Mexico. Award ini ada banyak peringkat, sebagai contohnya untuk tahap intermediate anda perlu berhubungi dengan 6 stesen Mexico yang juga merupakan ahli DXXE. Ya.. tak semua stesen Mexico ahli DXXE .. itulah cabarannya. Kos adalah 10 USD dan anda boleh bayar guna pay pal serta permohonan boleh menggunakan email. Sila lihat http://www.dxxe.org/index6.html untuk keterangan lanjut.

Kad ni special sket sebab ianya dari Costa Rica TI5N, kalau fikir balik macam mustahil boleh berhubung dengan Costa Rica terutamanya di 10m.

Kad SWL dari Itali. Beliau merupakan ahli CB, so jangan perkecilkan ahli CB. Kita mempunyai minat yang hampir sama.

Lawatan dari Zaki 9M2ZAK pada 7 Mac 2012, rakan-rakan kawasan Ledang sedang berguru CW dengan Zaki :)

Ini duit Ahmad Albab yang punya hahaha... hasil penerimaan bersama qsl disimpan dari mula menggunakan 9M.

EX-9W2ESM DXCC 10m SSB

Total DXCC : 159

North America

1. United State of America
2. Mexico
3. Nicaragua
4. Martinique
5. Puerto Rico

Europe
1. Latvia
2. Spain
3. Slovenia
4. Serbia
5. Poland
6. Ukraine
7. Italy
8. Greece
9. Malta
10. Croatia
11. Netherlands
12. Wales
13. Czech Republic
14. France
15. European Russia
16. Finland
17. England
18. Romania
19. Slovak Republic
20. Hungary
21. Estonia
22. Belarus
23. Bosnia & Herzegovina
24. Germany
25. Portugal
26. Crete
27. Lithuania
28. Montenegro
29. Kaliningrad
30. Belgium
31. Austria
32. Northern Ireland
33. Sardinia
34. Denmark
35. Corsica
36. Switzerland
37. Liechtenstein
38. Belaric Islands
39. Ireland
40. Guernsey
41. Bulgaria
42. Luxembourg
43. Sweden
44. Moldova
45. San Marino
46. Norway

Oceania
1. Australia
2. East Malaysia
3. Indonesia
4. Brunei
5. Papua New Guinea
6. Cocos (Keeling) Islands
7. Guam Island
8. Hawaii
9. South Cook Islands
10. Northern Mariana Islands
11. Philippines
12. New Zealand
13. Kermadec Islands
14. Timor Leste
15. Western Kribati
16. Solomon Islands
17. Fiji
18. French Polynesia
19. Central Kiribati
20. Samoa

Africa
1. Canary Islands
2. Reunion Island
3. Chagos Archipelago
4. Gabon
5. Mauritius Island
6. Rodriguez Island
7. Zambia
8. Madagascar
9. Cape Verde
10. Togo
11. Zimbabwe
12. Mozambique
13. South Africa
14. Malawi
15. St. Helena Island
16. Namibia
17. Seychelles
18. Mayotte Island
19. The Gambia
20. Tanzania
21. Sudan
22. Botswana
23. Uganda
24. Tunisia
25. Angola
26. Djibouti
27. Madeira Island
28. Ghana
29. Central African Republic
30. Chad
31. Liberia
32. Cameroon
33. Kenya
34. Sierra Leone
35. Morocco
36. Senegal
37. Nigeria

South America
1. Brazil
2. Trinidad & Tobago
3. Fernando de Noronha
4. Colombia
5. Aruba
6. Venezuela
7. Guyana

Asia
1. UAE
2. Japan
3. Israel
4. Asiatic Russia
5. West Malaysia
6. Oman
7. Taiwan
8. India
9. Hong Kong
10. Thailand
11. South Korea
12. Saudi Arabia
13. Jordan
14. Macau
15. Cambodia
16. China
17. Qatar
18. Ogasawara Archipelago
19. Sri Lanka
20. Cyprus
21. Afghanistan
22. Vietnam
23. Tajikistan
24. Kuwait
25. Bahrain
26. Iraq
27. Kazakhstan
28. Turkey
29. Uzbekistan
30. Singapore
31. Nepal
32. Kyrgyzstan
33. Bhutan
34. Maldives

Waiting For Confirmation List
1. Argentina
2. Ecuador
3. Georgia
4. Suriname
5. US Virgin Islands
6. Lebanon
7. Rep. of Congo
8. Palau
9. Dodecanese
10. Uruguay