11 Okt 2012

WAJA Award 10m SSB

Ya! bukan proton Waja, tapi WAJA award. Ingat mudah ker? hehehe. Mudah kalau bersungguh. Nampaknya aku orang yang ke 2000+ yang menerima award ni termasuk stesen-stesen dari Jepun dan DX di luar sana. Agar sukar kerana pertama; ianya memerlukan sejumlah IRC sebagai kos fee (yuran) award. Yaa IRC iaitu International Reply Coupon. Kedua; agak sukar untuk berhubung dengan beberapa prefecture dari Jepun ini. Prefecture ni kalau dalam situasai di Malaysia macam daerah besar la. Ya daerah bukan negeri. Total prefecture ialah 47 kesemuanya dan kawasan yang paling sukar ialah Tokushima .. kemudian Minamitori Island.

Ini pula ialah keputusan hasil radio contest untuk SP DX Contest 2012. Nampaknya ada 3 wakil dari West Malaysia .. dan kesemua dapat sorang satu. 

Inilah gambaran hobi baru ku, cantikkan? ianya ada seni dan melibatkan teknik dan patience juga. Macam main radio leh ketagih :) Still Exclusive Hobby. Adakah radio amatur boleh di anggap Exclusive Hobby? Jumpa lagi 73

ARRL Diamond DXCC Challenge Award

Menarik! itu yang boleh saya katakan. Ianya muncul untuk ke 75 tahun selepas draf pertama senarai DXCC dikeluarkan pada tahun 1937 oleh majalah QST Januari 1937 (muka surat 52-53). Ianya dibuka untuk tahun 2012. Menarik untuk melihat sejarah pada ketika 1937 dimana Malaysia dibahagikan kepada beberapa entiti yang berlainan seperti VS1, VS2, VS3, VS5 etc. DXCC pada ketika itu hanyalah 231 berbanding sekarang 341. Bayangkan jika anda di Pulau Pinang, tahukah anda callsign lama disitu adalah VS1 iaitu untuk Straits Settlements. Jika anda mengenali 9M2FX yang menetap di Muar, callsign lama beliau ialah VS2FX.

Berbalik kepada award yang diperolehi. Ianya mudah, dan editor award ini menggalakkan saya untuk promot agar lebih ramai melibatkan diri untuk mendapatkan sijil ini. Ianya tidak memerlukan QSL kad sebagai pengesahan. Nak tau lebih lanjut boleh open web ARRL dan cuba lihat senarai active station bagi entiti-entiti sukar :)

Inilah port berehat sementara. Tiada istilah rehat sebenarnya hehe. Radio tersadai memerlukan strategi memandangkan pemasangan antena adalah polisi yang dilarang. Jumpa lagi 73

Worked all VK Call Areas - HF 10m SSB


Bulan ni walaupun saya terpaksa mengurangkan aktiviti dalam hobi DX, saya menerima beberapa award yang ditunggu disamping sejumlah poskad dari rakan-rakan DX. Kos award WA-VK-CA-HF ni memang agak mahal. Kos pos di Australia agak tinggi sedikit tetapi kualiti memang terbaik. Nampaknya saya telah jumpa hobi baru yang nature-nya hampir sama dengan radio amatur. Best juga .. layannn..

Mengenai award dari VK nih, memang dah lama mengidamkannya sejak menggunakan 9W lagi. Antara cabaran dalam mendapatkannya ialah berhubung dengan stesen dari kawasan VK0. Kadang-kadang agak seronok juga bila dapat berhubung dengan stesen dari prefix VK1 dan VK7 kerana agak sukar juga untuk berhubung di mana-mana band termasuk di 10m. VK9 pula sebenarnya mudah tinggal kawasan berkenaan kurang pengiat radio amatur dan kebanyakkan stesen yang aktif DX adalah daripada stesen luar. Apepun terbaik!

Terbagussss! tahniah juga kepada ahli dalam my10mg yang kini melahirkan ramai DX'er di 10m