My Slide Pages

15 Sep 2014

Behind New IRC Design


Sumber : http://www.upu.int/ (Sept, 2014)

Bagi mereka yang berkerja dengan DX, pastinya akan menerima kertas ini. Ianya dinamakan IRC atau International Reply Coupun. Ianya diberikan oleh stesen DX bersama kad qsl tanda komunikasi dan mengharapkan kita membalasnya. IRC ini seharusnya digunakan bagi menggantikan fungsi setem dalam kita membalas kad qsl. Sehingga kini saya belum pernah dapat menebus mana-mana IRC ini dimana-mana pejabat pos yang berhampiran dan negara Malaysia antara negara yang tidak menjual IRC ini. Cuma recyecle balik je. 

Disebalik IRC yang baru ini, negara Republik Czech telah memenangi pertandingan UPU untuk mereka bentuk IRC dan menewaskan 13 negara lain. Ianya direka oleh Michal Sindelar iaitu artis dari Czech yang memaparkan tema " Air untuk Kehidupan" , yang dipilih untuk menggambarkan 2013 PBB Tahun Antarabangsa Kerjasama Air. Ianya telah mula dijual pada 1 Julai 2013 dan sah sehingga akhir 2017. Ia akan menggantikan kupon lama yang dikenali sebagai model Nairobi yang direka oleh  Rob Van Goor, seorang arits grafik dari Luxembourg Post.

IRC yang pertama dalam sejarah diperkenalkan pada tahun 1906 pada kongres Kesatuan Pos di Rom. Pada masa itu IRC satu boleh ditukar dengan kadar yang tunggal setem pos biasa untuk penghantaran jalan darat permukaan ke negara asing. Terdapat juga yang mengumpul koleksi IRC ini sebahagian cabang hobi kecil. 
Bagi rakan-rakan yang tidak tahu nak buat apa dengan irc ni boleh la jual semua pada rakan-rakan yang boleh menggunakannya kembali seperti saya hehe. Sekian.Gambar IRC Design “Rome” 1906 yang dijual di ebay pada 2012 dengan harga USD 196.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.