My Slide Pages

3 Mei 2012

New DXCC on 3 Band

Rasanya macam dah lama tak update blog. Apabila melihat kejayaan rakan-rakan di 10m dapat berhubung dengan stesen dari Yeman, hati dah tak keruan. Tuner yang rosak telah cuba dibaiki dengan menggunakan 100pF sebagai pengganti kepada komponen yang rosak.. tuner masih boleh berfungsi tapi tak 100% perfect, itulah kelebihan Comet CAT-300.

Dengan bantuan 9M2LMF yang mempunyai tuner yang sama aku dapat detect code bagi komponen berkenaan iaitu 6D KCK. Menurut rakan ham dari jepun KCK adalah code bagi syarikat Maruwa. Mudah-mudahan ianya dapat dicari pengganti komponen berkenaan.

100pF nampaknya masih tak dapat menghidupkan tuner kembali 100% pulih. Linear baru masih belum dicuba lagi. Memang nak kena tunggu kapasitor yang asal. Jadi, menggunakan tuner yang sakit dapat juga tambah 3 dxcc baru bagi band 15m - dari Dodecanese, 17m - Ogasawara dan 10m iaitu dari Yeman. Hasrat untuk 5Band WAC sikit lagi nak tercapai tinggal stesen belah SA sahaja di 12m band. Dalam waktu yang sama masih mengejar untuk 5Band DXCC. DXCC keseluruhan masih belum kira lagi. Sayang banyak DXCC yang agak rare yang berjaya sewaktu menggunakan 9W dahulu aku tak ambil kira. De 9M2ESM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.