My Slide Pages

4 Mei 2012

Summarize Report of April

Seperti dalam rekod log yang lepas, bulan april antara bulan yang bagus dalam aktiviti DX terutama di 10m. Mungkin waktu perubahan musim yang baik bagi sesetangah negara di luar sana. Dalam bulan April juga dapat lihat banyak aktiviti DX pedition yang dijalankan termasuk dari 9m0l.

Tidak banyak eyeball pada bulan ni, cuma sempat ke Kuantan berjumpa dengan beberapa rakan ham di sana terutama 9w2www yang mengenalinya di 10m. Seronok juga dapat jalan-jalan ke Kuantan dan sempat masuk sebentar di repeater Peramah. Ternyata orang pahang memang peramah.

Bergambar di rumah Azam 9W2WWW bersama Shaz 9W2SZW

Bergambar bersama 9M2TOT dan 9W2SZW

Dalam bulan April juga, adalah titik permulaan dalam penerokaan di band 17m. Ternyata WARC band yang pernah dikhaskan untuk mode cw merupakan antara band yang senyap berbanding band-band yang lain. Dalam tempoh sebulan lebih dari seribu contact berjaya dilakukan. Cuma band 12m sahaja belum menemui rentaknya. 10m pula cukup rancak dan 6m kurang memberansangkan.

Bulan April juga merekodkan jumlah surat yang sampai dengan kuantiti yang banyak iaitu 14 keping maksimum dalam satu hari. Tak kurang juga ramai stesen dx yang memberi sumbangan dalam bentuk setem.

Selain daripada itu 11m meter juga tidak kurang hebatnya. Rakan kita Cikgu Arie berjaya membuat activation callsign khas di 11m dan berjaya dengan 500 contact. 11m antara band yang santai terutama bila dapat menghubungi rakan dari seberang iaitu Bruno. Bruno ni bukan calang-calang orangnya, beliau pernah menggunakan callsign YB8YB.

Antara rakaman qso bersama Bruno.

Antara stesen yang tidak dijangka dapat dihubungi di 17m

Sehingga kini antara feel yang menarik bagi saya dalam hobi radio amatur ini ialah apabila dapat berkomunikasi dengan dunia luar. Itu yang tidak terdapat dalam mana-mana hobi yang lain. De 9M2ESM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.