My Slide Pages

21 Mac 2016

Advertise Your Portable DX Operation

Dalam dunia cyber, kini pelbagai cara pengiklanan maya boleh dilakukan bagi menghebahkan operasi DX'ing kita selain dari media konvenstional. Langkah mudah ialah dengan mengemaskini profil callsign yang kita bakal operasi di qrz.com. Walaupun terdapat banyak lagi web database callsign yang sedang dibangunkan, laman web qrz.com cukup popular dan telah cecah jutaan orang pengguna. Jadi, apa yang perlu dalam kita mengemaskini callsign di qrz.com supaya ianya memberi kesan penyampaian kepada pembacanya ? antaranya ialah :
  1. Pastikan tertulis alamat lokasi program dan persatuan/group yang menganjurkannya.
  2. Sebaiknya, lebih menarik kalau direka satu logo khas program, janji ada dan kalau cantik ianya bonus untuk tuan-tuan. Logo ni banyak fungsi, boleh buat/tampal/letak pada baju, key chain, banner, sijil, dan paling utama kad qsl selain diletakkan pada qrz.com.
  3. Jangan lupa maklumkan cara anda menguruskan kad qsl. Kalau program anda memang tak mampu sediakan kad, just maklumkan kat situ agar pihak luar sana tak bazir kertas dan setem pos pada kita hihi. Tak jadi kesalahan kalau tak menyediakan qsl kad, tapi maklumkan aja yang anda tak berminat. Qsl kad ni dah jadi sebahagian dari aktiviti dalam radio amatur sejak dulu lagi, jadi kita tidak boleh salahkan aktiviti ini.
  4. Pada bahagian 'Biografi', jangan lupa hebahkan maklumat operasi dx'ing yang anda lakukan seperti tarikh, lokasi, operator dan frekuensi operasi. Sebaiknya letak sedikit gambar dan penceritaan.
  5. Pada bahagian 'Detail', jangan lupa penuhkan maklumat yang ada dengan sebaiknya, terutama koordinat lokasi dx'ing.
Jadi, apa tujuan hebahan ni, kita dapat:
  1. Sampaikan message tersirat dalam program dxing yang kita jalankan seperti memperkenalkan lokasi dan lain-lain.
  2. Memaklumkan kepada pengiat dx'er tegar di luar sana supaya support dan stand-by untuk membalas panggilan kita di frekuensi. Jadi tak le orang kata kita dengar bunyi hujan je dalam radio (radio hf) sunyi tak ada orang dan salahkan propagasi tak membuka hihi.
  3. Dapat menggalakan rakan-rakan baru turut serta menjayakan program ni. Cantek! 


Wokey! mudah kan? hihi

Selain daripada qrz.com, kita juga boleh hebahkan aktiviti dx'ing kita pada web-web seperti dibawah ni:
  1. http://www.ng3k.com/misc/adxo.html - mudah dan ringkas dengan mengisi ruangan yang disediakan dan akan direview oleh auditor web berkenaan.
  2. http://www.425dxn.org/ - send email pada marioi2mqp@alice.it iaitu yang menguruskan dx info dan majalah mereka.
  3. http://www.dx-world.net/ - send maklumat operasi anda di bahagian 'contact us'.
  4. http://dxnews.com/ - hantar email maklumat operasi anda melalui email pada info@at-communication.com.
  5. http://www.dailydx.com/ - hantar email maklumat operasi anda melalui email pada bernie@dailydx.com.
  6. http://www.dxcoffee.com/eng/ - send maklumat operasi anda di bahagian 'contact'.
  7. Facebook https://www.facebook.com/DX-News-228078994032860/
  8. Mungkin banyak lagi web-web yang saya terlepas pandang seperti dx summit dan lain-lain lagi.
Selamat berDX'ing. 73. Cherio.

2 Nov 2015

#IMDX 2015. A Malaysian DX'er Gathering Event 2015


Pada 12hb September 2015 yang lalu, telah berlangsungnya IMDX atau Inaugural Malaysia DXers Weekend 2015 yang berlangsung di Port Dickson, Negeri Sembilan. Program ini dianjurkan oleh satu kumpulan ham radio dipanggil AMRAN atau Angkatan Muda Radio Amatur Negara. 

Gambar diatas diedit dari sumber http://imdx2015.blogspot.my/


MDXC di IMDX 2015

Kalau ikut pada jadual program ianya bermula pada 11hb September, disebabkan ada tugasan luar saya hanya sampai ke lokasi pada 12hb September dan pulang pada keesokan harinya. Pada sesi pagi, program bermula pada lebih kurang jam 10.30 pagi dimulai dengan ucapan pembukaan oleh 9M2IR iaitu Marts President. Kemudian beberapa sesi penyampaian sijil dilakukan pada sukarelawan untuk program-program yang lepas. Kemudian sesi pembentangan dimulakan sehingga waktu petang. Disamping sesi pembentangan terdapat booth jualan dan pemeran diadakan terdiri daripada pihak Tacticom oleh 9M2ZC, Flea Market oleh team 9M2RZL, team pengakap Sungai Besar oleh 9W2VVH dan sesi jualan dan komunikasi di HF dari KLDX oleh 9M2OOO bersama 9M2PJU. Anda boleh open link blog ini untuk kisah selanjutnya - 9W2DYABagi saya ramai DXer yang hadir pada program ini dari pelbagai negeri termasuk dari Perlis dan Kelantan. Ada yang saya kenal dan majoriti tidak saya kenali dan alhamdulillah dapat mengeratkan silaturahim bersama. Buat pertama kali saya dapat bersalaman dan berjumpa dengan 9M2ART, 9M2CIO dan 9M2LMF.

Pada malam hari, sesi cabutan bertuah dijalankan bersama makan malam bersama 2 ekor kambing bakar yang disediakan. Selain itu aktiviti pertandingan penerimaan kod morse dijalankan dan dimenangi oleh rakan dari KL. Hadiah khas berbantuk balun sumbangan 9M2RMT diberikan kepada 9W2BUG kerana memeriahkan hashtag imdx (#imdx) di FB. Cabutan bertuah khas berbentuk antena VHF dan 10m HF telah diperolehi oleh 9W2VVH dan 9W2FNN. Pagi sesi lewat pagi kelihatan 9W2VVH menyertai pertandingan radio contest di booth KLDX. Tahniah buat penganjur terutama Rabin 9W2PD selaku tuan rumah. Mudah-mudahan ianya memberi manfaat pada semua. Mungkin akan datang sesi suai kenal sesama DXer secara dua hala dan berkumpulan boleh dilakukan bersama bengkel-bengkel berkaitan dengan pengurusan aktiviti-aktiviti DXing. Thumb up! Great Event! first ever event for DXer gathering. Sekian dahulu 73.

**Gambar dibawah diambil dari FB #AMRAN atas sumbangan ihsan 9W2BUG.






























Journey to ARRL FCC Exam : Part 1

Pada 14hb November ini akan diakan peperiksaan ARRL FCC Exam yang akan berlangsung di Arau Perlis. Pasukan VE dari Thailand akan turun mengadakan peperiksaan diketuai oleh Champ E21EIC dan dibantu oleh 9M2GET selaku tuan rumah. Berikut adalah beberapa slide soalan yang saya rasakan menarik untuk dikongsikan bersama semasa saya menjawap soalan latihan persediaan secara online di internet.