21 Apr 2013

My Top 5 Ham Radio Blog in Malaysia


Ini sekadar pandangan saya dan pemerhatian saya sahaja .. mungkin ada blog-blog lain yang saya terlepas pandang.. jika ada anda boleh infokan diruang komentar. Saya dapat idea tulis artikel ini selepas melihat terdapat hobi-hobi yang ada menyenaraikan blog-blog terbaik pada pandangan mereka.


Blog-blog ini saya pilih kerana menyampaikan maklumat-maklumat terbaik berkaitan dengan amatur radio dan aktif menulis. Teruskan berkarya tuan. Terdapat juga beberapa blog yang mempunyai informasi yang baik tapi sudah kurang aktif. Anda boleh rujuk (klik disini) untuk mendapatkan maklumat etika penulisan blog. Saya sendiri lebih gemar menulis berdasarkan pengalaman saya. Bagi saya untuk memberikan sesuatu kepada seseorang ada baik nya kita mempunyainya dan mengalaminya dahulu. Terdapat juga blog-blog amatur yang memberikan info-info yang umum. Tapi ada baiknya blog itu biarlah berkisar mengenai radio amatur dan apa sahaja yang berkait dengannya. Kalau kita buat blog hobi mengumpul duit lama tapi menulis pasal hobi memancing nampaknya macam tak kena gaya hehe sekadar berkongsi.. :) 

11 Apr 2013

List of DXCC award holder in Malaysia


Sumber diperolehi daripada website ARRL => http://www.arrl.org/dxcc-standings untuk pembakar semangat saya dan rakan-rakan lain yang ingin mencuba.

Kategori Mixed:
1. 9M2MT
2. 9M2ADX
3. 9M2CQC
4. 9M2CNC
5. 9M6YBG

Kategori Phone:
1. 9M2HB
2. 9M2ESM
3. 9M6YBG
4. 9M6CT
5. 9M6DXX

Kategori CW:
1. 9M2VZ
2. 9M2MRS
3. 9M2JI
4. 9M2ADX
5. 9M2MT
6. 9M2MC
7. 9M2JJ
8. 9M2ZAK
9. 9M6YBG

Kategori RTTY:
1.9M6YBG

Kategori 160m:
1. 9M2AX

Kategori 80m:
1. 9M6YBG

Kategori 40m:
1. 9M6YBG

Kategori 20m:
1. 9M2MC
2. 9M6YBG

Kategori 15m:
1. 9M6YBG

Kategori 10m:
1. 9M2ESM
2. 9W2WWW
3. 9M6YBG

Kategori Challenge:
1. 9M6YBG

Malaysia tiada sebarang wakil bagi kategori 6m, 2m,mode Satelit dan DXCC Honor Roll. Sebenarnya ramai yang dah melepasi 100 DXCC tapi mungkin kekurangan kad atau kos permohohan yang terlalu tinggi. Dikhabarkan Pak Eshee juga pemegang DXCC tapi nama beliau tiada direkodkan, mungkin kita boleh maklumkan pada ARRL jika ada salinannya. Berdasarkan rekod diatas, Go 9M6YBG antara yang terbaik di Malaysia. Tahniah buat beliau. Saya teringat pesanan seorang otai 'Jangan terlalu fokus di 10m, band-band lain tak kurang hebat cabarannya'.

10 Apr 2013

Hot weather and 10m band propagation

Panas ... memang panas ... semalam ada rakan dari Gelang Patah 9W2YBO rakan sepengajian bagitau cuaca memang panas .. bukan siang hari bahkan malam hari hehehe.. Cuaca di Muar pun panas juga. Apek kedai motor tempat saya repair motor minggu lepas pun mengeluh terpaksa pasang air cond kat rumah. Kebetulan semalam 10m band juga membuka, dilaporkan Amzari 9W2GEO dapat menghubugi NA (USA) pada waktu malam melalui Europe. Memang suatu yang hebat! Jarang sekali berlaku.

Adakah setiap kali cuaca panas 10m akan membuka? Jawapannya tidak. Ianya secara kebetulan. Para saintis matahari masih lagi mengkaji perkaitannya. Pelbagai faktor perlu diambil kira apabila mengaitkan keadaan propagasi membuka terhadap sunspot, solar flux, A index dan K index yang didapati daripada matahari. Jika propagasi ini membuka ianya mungkin hanya berlaku setempat. Jumlah sunspot juga bergantung kepada tempoh lama ianya berlaku dan koordinat nya daripada matahari. Beberapa persoalan juga perlu dijawab dalam memperihal keadaan matahari seperti pergerakkannya dan putarannya. Para saintis masih mencari jawapan yang tepat. Pernah juga saya mengalami di mana sewaktu ralaman propagasi HF membuka, radio HF 10m saya hanya mendengar bunyi noise yang amat tinggi sepanjang hari. Adakah ianya propagasi setempat. Propagasi yang dimaksudkan dikalangan ham tempatan ialah sky wave propagation atau propagation jarak jauh. Ianya menggunakan lapisan ionosfera sebagai pembias semulajadi. Walaupun data dari matahari diperolehi ... bentuk keadaan layer ini juga perlu dilihat perkaitannya. Terdapat web iaitu IPS dari Australia (lihat ini) yang mewujudkan peta keadaaan ionosfera ini.

Sumber dari tok pawang angin HF. http://rigreference.com/solar

Apepun kredit diberikan kepada saintis-saintis luar.. mana saintis tempatan ya. Malaysia harus ke depan dalam bidang ini. Memang diketahui Angkasa UKM dan Jabatan Fizik UM berada pada landasan ini. Ahli ham radio pun boleh terlihat sama .. boleh ker? boleh ... kebanyakkan saintis yang mengkaji matahari ini dipanggil ahli radio astronomi. Yaa mungkin akan datang saya akan ceritakan mengenai radio astronomi ini. Secara sejarah, manusia terawal yang mempelopori kajian radio astronomi ini ialah seorang operator radio amatur. Nama beliau ialah Grote Reber W9GFZ (SK) dari Chicago. Beliau menjumpai bunyi yang yang unik di galaksi apabila menghala antena parabolik beliau ke angkasa pada 1938. Baca kisah beliau di sini dan di sini. Antena beliau kini diletakkan di muzium (NRAO) sebagai bahan bersejarah. Mungkin ada pengajaran yang boleh diambil pada kisah ini.

Apapun cuaca panas memang panas hehe lihat sahaja maklumat yang saya perolehi pada setiap lokasi dibawah:


Dilaporkan cuasa di sesetangah lokasi di Filipina mencecah 38 celcius.

Cuaca panas di Pulau Pinang dilaporkan oleh bernama mencerah 35 celcius pada 1 April lepas.


Cuaca di Bangkok pada hari ni 10 April ialah 37 celcius walaupun mendung? Sumber : http://www.accuweather.com/

Cuaca panas di beberapa daerah besar di Indonesia walaupun hujan lebat di sesetangah tempat?

Cuaca di Mekah hari ini jam 6.25 pm waktu Malaysia.

Apa yang perlu dilakukan? Seperti biasa, cuma kurangkan aktiviti luar ketika cuaca panas, minum air banyak dan berehat bersama keluarga di rumah. Bagi kaki DX 10m, buka radio and let rumble the band hehehe.. Semoga enjoy dengan hobi ini.

1st in Action 9M4SG - CQ WPX SSB 2013

Pada 30 Mac 2013, telah berlangsung CQ WPX SSB 2013 di mana rasa rasakan paling ramai stesen dari Malaysia yang melibatkan diri dalam pertandingan radio contest ini. Anda boleh baca ulasan dari blog Zaki 9M2ZAK (klik sini) dan Bang Lehan 9W2SBD (klik sini). Kemeriahannya memang diluar jangkaan.

Kenapa 9M4SG? sudah pasti callsign yang ringkas membolehkan kami bersaing lebih sihat dengan stesen-stesen DX diluar sana dengan callsign yang jauh lebih ringkas seperti B1P, B1C, YE3J, DZ1B, 4H1T, LZ9W, 9Y9K dan banyak lagi. Pernah dahulu saya berjaya hubungi dengan callsign hanya A5 dari Bhutan. Ya! hanya dua abjad je A5, dan saya ada Qsl kad beliau. Lucu pun ada sebab pada mulanya saya kompius kenapa pendek sangat.. ker salah pendengaran.. kat qrz.com memang tak ada. Sampai ada stesen Australia yang tegur 'please add anather more alphabet' hehehe. Tapi itulah yang berlaku. Yang penting Prefix melambangkan DXCC. Callsign-callsign khas ini hanyalah digunakan pada special event dan permohonannya tidak lah mudah seperti permohonan biasa. 9M4SG sememangnya dipilih kerana abjad '4S' merujuk kepada special event callsign dan ianya juga merupakan prefix unik untuk pemburu-pemburu multiplier dalam CQWPX. WPX ialah merujuk kepada World Prefix maka tidak hairanlah kita akan jumpa prefix aneh-aneh dalam contest berkenaan. Sememangnya wujud prefix unik ini kerana ianya di'reserve bagi sesetengah negara (DXCC). Abjad 'G' tidaklah memberi makna apepun sekadar memudahkan pengucapannya sewaktu dalam contest seperti callsign 9M2SM dan 9M4CC.

Kesah A5 .. jumpa bila search di DXsummit

Kami mula merancang beberapa bulan yang lalu sebelum berkumpul pada hari jumaat 29 Mac. Dengan menggunakan 3 antenna yagi untuk 10m, 15m dan 20m dan antena wire untuk 80m dan 40m dengan tambahan antena delta-loop 10m pada saat-saat akhir. Alhamdulillah kami berjaya setup kesemuanya sehingga tengah malam. Terima kasih atas kehadiran rakan-rakan dari Johor Bahru yang juga tiba pada hari Jumaat untuk berkampung selama sehari iaitu 9M2BAL, 9M2UST dan 9W2HWR. Kami memilih kategori Multi-Operator Multi-Transmitter agar semua ahli dapat beroperasi pada setiap band dan mengelakkan sebarang pertembungan kategori bagi rakan-rakan dari Malaysia yang menyertai contest ini. Walaupun ianya pengalaman pertama kami, segala kekurangan akan kami pelajari untuk event-event seterusnya insha-allah.

Lokasi event kami ialah terletak di Homestay Parit Penghulu Merlimau Melaka yang berhampiran dengan sempadan Muar. Lokasi ini kami pilih kerana mempunyai ruang bagi pemasangan antena, kemudahan logistik serta kos penginapan mampu bayar (hehe). Kami juga secara tidak langsung mempromosikan produk pelancongan Melaka. Semasa kami menjalankan aktiviti ini, terdapat pelajar-pelajar Hong Kong yang sedang berkampung dalam Homestay ini. 

Contest yang berakhir pada 1 April ini disertai oleh saya (9M2ESM), 9M2AUR, 9M2YOT, 9M2MHG, 9M2TRD, 9W2FNN, 9W2EJT, 9W2GSG, 9W2FNN, 9W2BHB dan 9W2JUM. Walaupun mata pungutan markah kami tidak besar seperti rakan-rakan lain, ianya pengalaman berharga buat kami di mana kami dapat mempelajari cara contest, pengalaman setup, pengendalian HF dan pelbagai lagi. Tq buat chef 9W2FNN - Masakan terbaik. Terima kasih tak terhingga kepada penyumbang-penyumbang yang sudi membantu aktiviti kami seperti 9M2YRS, 9M2AIS, 9M2SGN, 9M2AVB, 9W2TET, 9W2DXL, dan ramai lagi. Saya doakan kalian semua di'kaya'kan rezeki dengan rezeki yang banyak. Tq juga kepada pengunjung-pengunjung yang datang menjengok kami seperti 9M2NAM, 9W2JAR dan beberapa lagi rakan lain. Ulasan seterusnya insha-allah akan dimuatkan pada blog khas Melaka DX Team. Sekian dan mohon maaf jika ada kekurangan dari saya.


Gambar lokasi event. Sumber 9M2BAL

Gambar 9M4SG operated by 9M2YOT

Gambar operator-operator 9M4SG

Gambar 9M4SG operated by 9W2GSG

Gambar baju event kami

9 Apr 2013

Incoming several radio awards and certificates

1st Place High Power SSB Single Operator 10m in West Malaysia for CQ World Wide DX Contest 2011

Diploma Award daripada Yokohama DX Club (YDXC) melalui Presidennya JA1GC yang berjaya saya hubungi di 15m.

DXCC award daripada ARRL bagi 10m dan SSB.

1st Place in West Malaysia for Oceania DX PH SO ALL LP Contest 2011


Sijil penghargaan sebagai pembentang SEANET 2012. Tq SEANET 2012 committee.

Sijil bagi JOTA Dunia ke-55

1st Place Single Operator PH High Power 2011 - West Malaysia in 10 Meter ARRL Contest

Enjoy receiving cards from the postman and Buro.

Pertama kali berhubung dengan callsign ni iaitu salah satu DXCC bagi Jan Mayen Island (milik Norway) yang terletak di kutub utara. Memang unik ditambah lagi dengan kewujudkan stesen radio amatur di sana.

Apa yang tak bestnya. Setem dapat duit pun dapat huhuhu. Setem sumbangan stesen DX.

Semuanya dah siap dibalas. Ambil masa berbulan juga. Selain membalasnya, log dalam komputer pun kena update juga.

Qsl kad dari Amzari 9W2GEO. Memang terbaik! Hasil komunikasi di 10m. Jangan terkejut bahawa tak semua kad qsl yang saya hantar kepada stesen tempatan dibalas. Tapi kali ini belum sempat saya hantar kad, kad dari Amzari sampai dulu.

Kad Qsl dari ARRL hasil permohon DXCC. Guna cara lama huhuu

Akhirnya dapat juga kad ni iaitu DXCC khas bagi ITU Geneva.

Kad yang diterima hasil pengaktifan AS097 yang lalu.

Membalas kad-kad dari Jepun ditemani kad dari Canada yang gambar beruang polar.

Agak lumayan sket.

5 Band sekaligus berkerja. Memang menjimatkan Qsl kad.

Sesi menyiapkan kad-kad yang diterima dari Buro.

Memang terharu bila membacanya. Troy dari US.

Qsl kad yang baru dengan kos yang memang murah tapi kualiti biasa-biasa aje.

Menerima SWL kad hasil Qso dengan Amzari 9W2GEO. Luar jangkaan.

Qsl kad dari kepulauan Mariana AH0J.

 
Qsl kad dari Bangladesh.

Qsl kad dari bandaraya New York.

Campaign: Let's reply the Qsl card

Salam hormat. Tidak semua orang tahu bahawa kad qsl mempunyai nilai sejarahnya tersendiri dan ramai pengemar-pengemar kad serta poskad yang menyimpannya. Lihat sahaja di ebay banyak qsl card lama dari tanah melayu yang dijual dengan harga yang lumayan dan ada pembelinya. Qsl kad merupakan salah satu cara di mana setiap stesen yang berhubung mengesahkan komunikasi yang telah dilakukan. Banyak informasi yang anda dapat lihat pada setiap Qsl kad terutama kelengkapan alatan komunikasi yang digunakan.  Terdapat ramai pemburu Qsl kad di luar sana. Jangan hampakan mereka, ada di antaranya memerlukan kad kita bagi memohon award dan DXCC. Jadi Mari kita mulakan membalas Qsl kad yang telah diterima.



Gambar saya perolehi daripada ebay yang ketika ini kad-kad berkenaan sedang dilelong.

Kini Qsl kad boleh direka dengan pelbagai kreativiti. Terdapat stesen yang meletakkan gambar shack, antena, gambar sendiri (jika yang hensem dan macho), gambar persekitaran dan terdapat juga gambar yang melambangkan keunikan tempat mereka yang secara tidak langsung mempromosikan pelancongan kepada stesen DX luar. Saya pernah menerima email oleh stesen luar yang sukakan gambar kebudayaan tempatan yang ditunjukkan dalam Qsl kad edisi pertama saya. 

Ada yang mengeluh apabila berkerja di DX,  mereka bakal berhadapan dengan cabaran membalas Qsl kad. Kos qsl kad sebenarnya bergantung kepada perekanya, jika mahukan yang murah terdapat pelbagai cara. Apa yang perlu diamalkan ialah semangat ham radio di mana kita harus fikirkan kos qsl kad yang telah digunakan oleh pengirim. Kos pos luar negara sebenarnya lebih mahal di Malaysia. Oleh itu apa salahnya jika membalasnya. Jika terlalu banyak anda boleh gunakan khidmat BURO atau Qsl Manager. 

Cikgu Arie 9W2VVH kini popular dengan hobi kumpul poskad :) hebat!

Kini Qsl bukanlah hanya satu cara dalam mengesahkan komunikasi di antara sesebuah stesen. IT telah mengambil tempat dengan mengenalkan pelbagai software pengganti qsl kad antaranya LOTW and eQSL. Cikgu Rahman 9M2AR antara stesen Malaysia yang menghasilkan database Qsl kad secara online (lihat ini). Tepuk dada tanya selera. Selamat enjoy dalam hobi ini. 

I'm no longer produces achivement award for 10m




Salam hormat dari saya, untuk makluman semua pengujung, pada tahun-tahun yang lalu saya pernah membuat sijil award bagi mereka yang berjaya berkerja di 10m berdasarkan beberapa syarat. Pada ketika ini, ingin umumkan bahawa award berkenaan akan saya tamatkan. Yahoo! Jika ada sebarang permohonan maka saya tidak dapat proses. Sekalung penghargaan kepada bang Arie 9W2VVH kerana menjadi penerima tunggal award ini. Tujuan saya hanyalah ingin memeriahkan hobi ini, jika ada yang rasakan saya keterlaluan saya mohon maaf.

Gambar 9W2VVH menerima award daripada saya bersama saguhati G5RV jr.

Mesej saya jelas bahawa, kita perlukan pendorong untuk lebih bersemangat dan enjoy dalam hobi ini terutama yang berkerja DX di 10m. Terutama sijil-sijil award dari persatuan-persatuan radio amatur di Malaysia. Bukannya tinggi kos menghasilkan sehelai award ini berbanding nilai sentimental yang diterima oleh pemohonnya. Ada juga sesetengah persatuan DX luar sana kenakan sejumlah bayaran lagi bagi meningkatkan sumbangan dana persatuan mereka. Ya... saya sebut DX 10m, kenapa DX? sebab band berkenaan secara umumnya membolehkan kita berkerja dengan stesen DX. Terdapat ramai (stesen baru) yang beranggapan bahawa dengan memiliki set 10m, maka mereka dapat berkerja dengan rakan-rakan mereka yang berlainan negeri. Tanggapan berkenaan adalah melesit ditambah jika ingin mewujudkan 10m net. Memang benar propagasi kadang-kadang membuka untuk berhubung antara negeri-negeri dan wilayah berlainan tapi keadaan ini berlaku hanya sekejap. Kalau anda penunggu setia 10m, insha-allah tidak mustahil anda dapat berkomunikasi, tetapi adakah rakan anda di negeri-negeri lain tahu band sedang membuka? Ini juga merupakan cabaran di 10m. Tidak seperti yang berlaku di 10-10 International di US yang mengadakan 10m net dengan kerap kerana pengguna 10m yang ramai di US. Untuk berkerja DX di 10m, bagi pemegang lesen 9W ianya tidaklah sukar jika band membuka kerana hampir kebanyakkan stesen DX diluar sana berkuasa tinggi selain mempunyai kelengkapan HF yang hebat. Maka jangan disebabkan PEP 50W juga dijadikan alasan untuk menanggap sukar berkerja di 10m. 


Sijil award ini bukanlah terlalu penting untuk kenaikan pangkat tapi sekadar penghargaan bagi individu yang passion dalam hobi DX ini. Ianya bagi tatapan generasi seterusnya. Untuk yang tidak memahami, sijil award ini bukanlah permainan baru dalam dunia radio amatur. Ianya sudah sekian lama diwujudkan. Pak Eshee 9M2FK antara orang lama yang gemar memburu sijil award ini dahulu. Untuk yang tidak tahu beliau adalah di antara ahli bagi DIG (Diplom Interessen Gruppe) antara award yang sukar diperolehi inikan pula menjadi ahli dalam DIG. Boleh dibilang stesen asia yang menjadi ahli berkenaan. (lihat ini). Bagi saya radio amatur award merupakan salah satu kepuasan bagi saya dalam hobi ini, tapi tidak bagi semua penggiat radio amatur. Saya mengharapkan WAMA akan diteruskan oleh MARTS. Jika anda ingin memburu radio award ini anda hanya perlukan google dan search kerana hampir setiap persatuan aktif di setiap negara ada awardnya tersendiri.