10 Dis 2012

M'sia Field Day 2012 + Mini Iota Dx-pedition AS-097 Pulau Besar, Melaka


Pada 1 dan 2hb Disember 2012 yang lalu, kami telah berjaya mengaktifkan Iota AS-097 Pulau Besar + Malaysia Field Day 2012 yang dilangsungkan secara serentak diseluruh Malaysia. Alhamdulillah boleh saya katakan xpdc ini berjaya dalam kaca mata saya.

Anggota dalam xpdc ini ialah 9M2YOT, 9M2AUR, 9W2GSG, 9W2FNN dan 9W2TLR. Juga Sumbangan dari 9W2EJT. Semuanya hebat-hebat belaka. Ianya umpama impian menjadi kenyataan apabila terkenangkan angan-angan saya dan Aimil sewaktu mendirikan stesen di Seafearer Melaka dan ditemani oleh 9W2TGT (silent key) beberapa tahun yang lalu.

Pada awalnya saya dan 9W2EJT telah merancang melalui fb dan tanpa disangka Aimil menalifon dan ingin juga mendirikan stesen field day. Saya berterima kasih kepada Yot dan Aimil (selaku Project Manager) serta team beliau atas semangat yang diberikan. Saya dapat tahu xpdc ini juga dapat bantuan daripada Meracc terutama dalam mendapatkan lokasi stesen di Pulau Besar, Melaka. Terima kasih untuk Meracc. Terima kasih juga pada 9M2YRS dan 9M2BAL melalui MARL atas penganjuran Field Day 2012.

Tapi kenapa Pulau Besar? (Kalau ditanya kepada saya). Pada pandangan saya seorang kaki DX, bagi saya pengalaman yang berlainan yang tidak dapat cari apabila berkerja dengan DX. Dalam permainan komunikasi melalui radio amatur, terdapat beberapa lokasi khas yang juga menjadi tumpuan pengejar DX selain daripada DXCC iaitu Iota, Sota dan Lighthouse, dll. Terdapat juga kaki DX gemar menjejaki callsign-callsign khas, prefix unik, JOTA dan pelbagai lagi. Mungkin ianya mempelbagaikan permainan hobi ini. Saya rasakan mungkin belum ada lagi stesen tempatan yang pernah mendirikan komunikasi HF di pulau ini.

Jadi mengapa lokasi AS-097 dipilih sedikit sebanyak menjawab. Selain daripada itu, ianya memperkenalkan pulau (tarikan pelancongan) berkenaan diseluruh dunia dengan kemampuan berkomunikasi walaupun terletak jauh dari daratan. Ianya juga mencabar diri dalam mempersiapkan kelengkapan sebelum aktiviti juga sepanjang aktiviti berkenaan sehingga tamat aktiviti yang dirancang.

Seiringan dengan AS-097 iaitu nombor bagi Iota bagi pulau-pulau dibahagian Selat Melaka yang dipunyai oleh negeri Johor dan Melaka, pulau lain yang juga dilebal sebahagian daripada AS-097 ialah Pulau Pisang, Pulau Kukup dan Pulau Sauh. Info mengenai Iota boleh lihat di http://www.rsgbiota.org. Pulau Besar bagi saya salah satu destinasi menarik, nak tau lebih lanjut kena lah datang sendiri :)

Antena yang digunakan:
- 2 elemen yagi-uda 15m
- 3 elemen yagi-uda 10m
- G5RV jr.
- 9 elemen yagi-uda 2m.
- Long wire 40m dipole.

Transceivers:
- 2 unit ICom 718
- 1 unit Yeasu FT897

Secara umum, keseluruhan band DX agak sukar dihubungi kecuali di 15m pada siang hari. 40m band cukup baik untuk komunikasi local sepanjang pengaktifan ditambah cuaca yang tidak menentu di sesetangah tempat. Ahli xpdc mempelajari khidmat ICT semasa DX dan mengendali pile-up serta net di 40m. Selain mengambil pengalaman mendirikan stesen disana, rakan 9M sempat mengajar merongga ICom 718 untuk meningkatkan keupayaannya disamping berehat dan santai di Pulau Besar, Melaka. Banyak kenangan di sana, yang tak sempat ditulis walaupun hanya 24jam operasi. De 9M2ESM.


Gambar jeti sewaktu meninggalkan Pulau Besar Melaka. (Sumber 9W2GSG)


Gambar anggota AS-097 pada 1-2 Dis 2012. (Sumber 9M2YOT)

9M2/SP5APW (AS-073) May 1-7, 2013

Blog for 9M2/SP5APW (AS-073) May 1-7, 2013
http://as-073.blogspot.com/

Tahniah kepada Jacek kerana berjaya memperolehi callsign Malaysia untuk berkerja di AS-073 Pulau Perhentian. Jacek akan datang bersama keluarga untuk bercuti dan bercadangan untuk aktifkan stesen radio amatur di sana nanti. Saya pernah berhubung dengan beliau di 17m dan 15m, lalu Jacek menghantar email meminta bantuan. Bagi saya kehadiran Jacek bersama keluarga membantu sektor perlancongan negara disamping secara tidak langsung beliau mempromosikan pulau-pulau di Malaysia. Jacek dari Poland dan Poland bukan reciprocal dengan Malaysia, maka usaha untuk mendapatkan callsign memang amat payah di mana ianya melibatkan kedutaan. Jacek telah mengaktifkan banyak stesen iota di Asia Tenggara dan pemilihannya di Malaysia sudah pasti ada sesuatu yang menarik bagi beliau.

Tahniah Jacek 9M2/SP5APW, semoga sukses dengan pengaktifan anda di Pulau Perhentian pada 1-7 Mei 2013.

Huge Incoming QSL Cards From Bureau

Pada bulan bulan-bulan yang lepas saya menerima kad qsl yang paling banyak setakat ini yang memaksa saya untuk mereka kad baru yang lebih kos efektif hehe. Perlu ke saya balas? Ya perlu. Good manner perlu diamalkan. Mereka yang hantar kad ini bukanlah proses yang mudah. Ada antaranya mengharap saya membalasnya dengan ucapan-ucapan seperti 'Tnx For New One", "My 1st 9M2", "pse qsl" dan lain-lain lagi. Sudah pasti mereka juga membelanjakan kos buat kad, kos ahli persatuan dan kos penghantaran ke bureau mereka. Apa terjadi jika tak membalasnya? Terpulang kepada anda tapi bagi saya ianya adalah harapan mereka. 

Saya ada mendengar cerita dari orang lama, dulu ada di antara mereka buang kad-kad ini bila ada terima sebundle kad-kad dari buro, memang tak patut. Tak perlulah cerita panjang tapi bagi saya, ianya bukan soal untuk tunjuk menunjuk ianya adalah normal bagi penggiat aktif DX. Beribu stesen DX diluar lagi hebat dari ni. Kita tak boleh paksa orang minat apa yang kita minat. Saya minat DX atas kehendak saya bukan kehendak orang lain bila melihat cara stesen DX enjoy dengan hobi ini dan bila-bila masa sahaja saya boleh berubah minat. Apepun terima kasih kepada 9M2TPT kerana atas bantuan sampaikan kad-kad ini dan tak lupa juga kepada 9M2CJ atas jasa khidmat beliau.

Kad yang diterima.

Kad yang diterima

Design baru kad qsl.

Bungkusan kad dari ARRL

Info sampingan. Award dari WWDX Contest 2011 (PH) SOSB 10m. New record 9M2. Entah bila saya boleh aktif contest lagi memandangkan ada tugasan penting nak kena fokus. Salam dari saya 9M2ESM.

Award from CRSA



Award CRSA atau Chinese Radio Sports Association bagi mode Phone (SSB) diberikan apabila berjaya berkerja dengan 10 kawasan mengikut prefix di China. Prefix yang agak susah bagi saya ialah nombor 1, 2 dan 0. Saya berjaya mengumpulnya hasil kutipan diseluruh band. CRSA satu-satunya persatuan yang memperjuang radio amatur di sana. Kita juga boleh lihat prefix bernombor digunakan mewakili kawasan yang juga diamalkan majoriti callsign radio amatur seluruh dunia. Bagaimana dengan 9M4?. Boleh lihat gambaran pecahan prefix di China seperti dibawah. 

Pada mulanya saya was-was untuk memohon award ini berdasarkan rujukan di web (click untuk rujukan). Kemudian saya berhubung dengan Jason BD7OZG dimana saya kenali beliau di 10m sejak beliau menggunakan BG7OZG. Beliau memberitahu Award ini wujud dan beliau juga memilki award berkenaan. Berikut adalah sebahagian hasil maklumat daripada beliau:

CHINA 
Chinese Radio Sports Association Award
Available to all licensed amateurs for making one contact with Chinese amateurs in each of the 0 to 9 call areas using any band. No time limitations. GCR list and fee of 20 RMB, $US3 or 4 IRC to: Chinese Radio Sports Association, PO Box 538, Nanjing 210005, P.R. CHINA . 


Sekian. Selamat mencuba!

Sumber : http://www.mapability.com/ei8ic/maps/prefix/china.php

11 Okt 2012

WAJA Award 10m SSB

Ya! bukan proton Waja, tapi WAJA award. Ingat mudah ker? hehehe. Mudah kalau bersungguh. Nampaknya aku orang yang ke 2000+ yang menerima award ni termasuk stesen-stesen dari Jepun dan DX di luar sana. Agar sukar kerana pertama; ianya memerlukan sejumlah IRC sebagai kos fee (yuran) award. Yaa IRC iaitu International Reply Coupon. Kedua; agak sukar untuk berhubung dengan beberapa prefecture dari Jepun ini. Prefecture ni kalau dalam situasai di Malaysia macam daerah besar la. Ya daerah bukan negeri. Total prefecture ialah 47 kesemuanya dan kawasan yang paling sukar ialah Tokushima .. kemudian Minamitori Island.

Ini pula ialah keputusan hasil radio contest untuk SP DX Contest 2012. Nampaknya ada 3 wakil dari West Malaysia .. dan kesemua dapat sorang satu. 

Inilah gambaran hobi baru ku, cantikkan? ianya ada seni dan melibatkan teknik dan patience juga. Macam main radio leh ketagih :) Still Exclusive Hobby. Adakah radio amatur boleh di anggap Exclusive Hobby? Jumpa lagi 73

ARRL Diamond DXCC Challenge Award

Menarik! itu yang boleh saya katakan. Ianya muncul untuk ke 75 tahun selepas draf pertama senarai DXCC dikeluarkan pada tahun 1937 oleh majalah QST Januari 1937 (muka surat 52-53). Ianya dibuka untuk tahun 2012. Menarik untuk melihat sejarah pada ketika 1937 dimana Malaysia dibahagikan kepada beberapa entiti yang berlainan seperti VS1, VS2, VS3, VS5 etc. DXCC pada ketika itu hanyalah 231 berbanding sekarang 341. Bayangkan jika anda di Pulau Pinang, tahukah anda callsign lama disitu adalah VS1 iaitu untuk Straits Settlements. Jika anda mengenali 9M2FX yang menetap di Muar, callsign lama beliau ialah VS2FX.

Berbalik kepada award yang diperolehi. Ianya mudah, dan editor award ini menggalakkan saya untuk promot agar lebih ramai melibatkan diri untuk mendapatkan sijil ini. Ianya tidak memerlukan QSL kad sebagai pengesahan. Nak tau lebih lanjut boleh open web ARRL dan cuba lihat senarai active station bagi entiti-entiti sukar :)

Inilah port berehat sementara. Tiada istilah rehat sebenarnya hehe. Radio tersadai memerlukan strategi memandangkan pemasangan antena adalah polisi yang dilarang. Jumpa lagi 73

Worked all VK Call Areas - HF 10m SSB


Bulan ni walaupun saya terpaksa mengurangkan aktiviti dalam hobi DX, saya menerima beberapa award yang ditunggu disamping sejumlah poskad dari rakan-rakan DX. Kos award WA-VK-CA-HF ni memang agak mahal. Kos pos di Australia agak tinggi sedikit tetapi kualiti memang terbaik. Nampaknya saya telah jumpa hobi baru yang nature-nya hampir sama dengan radio amatur. Best juga .. layannn..

Mengenai award dari VK nih, memang dah lama mengidamkannya sejak menggunakan 9W lagi. Antara cabaran dalam mendapatkannya ialah berhubung dengan stesen dari kawasan VK0. Kadang-kadang agak seronok juga bila dapat berhubung dengan stesen dari prefix VK1 dan VK7 kerana agak sukar juga untuk berhubung di mana-mana band termasuk di 10m. VK9 pula sebenarnya mudah tinggal kawasan berkenaan kurang pengiat radio amatur dan kebanyakkan stesen yang aktif DX adalah daripada stesen luar. Apepun terbaik!

Terbagussss! tahniah juga kepada ahli dalam my10mg yang kini melahirkan ramai DX'er di 10m

23 Ogo 2012

New Collection for Hari Raya

Alhamdullah. Nampaknye pada bulan yang syawal ni. Berjaya menambah satu lagi koleksi award tapi kali ni award online :) Apa yang menariknya ialah hampir 99% log online yang diterima dari web berkenaan ialah hasil request dari station-station yang berjaya dihubungi.

Sijil yang diterima dari NCDXF

Gambar gotong royong menyusun semua kad bagi permohonan DXCC ke ARRL. Kos diperlukan dalam 75USD. Wow!

Antara kad yang dijumpai yang merupakan kiriman daripada tuan punya 10m beacon di Brazil. Beliau menghantar kad setelah melihat saya rajin spot beacon beliau di cluster.

Gambar antena.

Kad raya yang diterima daripada Cikgu Arie 9W2VVH. Terima kasih.


22 Ogo 2012

Eqsl Collection from 9M Land

Disini di paparkan beberapa koleksi simpanan eqsl saya yang diperolehi daripada rakan2 radio amatur di semenanjung serta Sabah dan Sarawak. Memang menarik dan ianya lebih menarik disebabkan ianya percuma tanpa menggunakan kos yang tinggi.

Tidak semua ham diseluruh dunia menggunakan kaedah tradisional dalam pengesahan dalam komunikasi melalui radio amatur. Ada juga yang hanya menggunakan hanya perkhidmatan eqsl sebagai salah satu cara pengesahan dalam komunikasi. Jadi, sudah tak ada alasan yang mengatakan bahawa tak nak berkomunikasi di HF disebabkan kos yang tinggi dalam penghantaran kad. Kita juga boleh memberikan info cara qsl kita melalui paparan qrz.com (atau mana-mana data base web) atau memaklumkan semasa komunikasi sama ada menerima qsl kad secara eQsl atau secara terus atau bureau atau sebaliknya.

Walaupun ada yang tidak setuju dengan cara moden ini tetapi kita juga tidak boleh lari dengan perkembangan era dunia it yang kini menguasai setiap bidang. Setiap orang ada pendapat dan kita mesti hormat pendapat seseorang walaupun mungkin berlainan daripada kita. Radio amatur juga adalah berkaitan dengan 'respect'.

Dalam rekod terkini di eqsl.cc, disenaraikan bilangan station dari Malaysia yang berstatus AG:
- 9M2 - 18 orang
- 9M4 - 3 station
- 9M6 - 4 orang
- 9M8 - 2 orang
- 9W2 - 20 orang
- 9W6 - 3 orang















9 Ogo 2012

Cards Collection from 9M Land during 9W2ESM

Disini diletakkan sebahagian daripada beberapa kad qsl yang berjaya diperolehi dari kawasan 9M (Malaysia) hasil komunikasi di 10m SSB sewaktu menggunakan callsign 9W2. Ada yang gagal dikesan kerana terlalu banyak kad dalam simpanan. Banyak kenangan. Kebanyakkan meraka sudah pun bergelar 9M2/9M6/9M8. 10m merupakan tempat yang melahirkan ramai DX'er yang terbaik.

Kad QSL daripada Aldrin yang kini 9M8WAT. Beliau merupakan penunggu setia 10m yang aktif dalam 2010 dan 2011.

Kad QSL dari Syed yang kini 9M8SYA. Kini agak aktif dalam mode CW.

Kad QSL unik yang diterima daripada 9W8EA. Mungkin kad lama yang dihantar beliau.

Kad QSL daripada 9W8CH, yang merupakan orang kuat radio di Sarawak.

Kad QSL daripada Alpa. Mula mengenali beliau sewaktu beliau SWL ketika mengunjung Sarawak. Kini bakal bergelar 9M8. Tahniah Alpa.

Kad QSL dari Tony yang kini bergelar 9M6TAN.

Kad QSL dari Md Nor Tuaran Sabah 9W6SID

Kad QSL dari kawan ku Zul 9W6ZUL yang agak aktif di mode Satelit.

Kad QSL dari Ranau 9W6HAN.

Kad QSL dari Clare yang kini bakal menyarung 9M6 setelah lulus ujian CW. Tahniah Clare!

Kad QSL dari kawan ku Edy yang lulus sama2 kini 9M6CED.

Kad QSL dari Norzam Kuantan 9W2WWW. Hebat beliau ni. Pemegang 1st 9W2 DXCC 10m SSB. Waktu berhubung dengan beliau dahulu, beliau hanya berbekalkan Inverted V Dipole.

Ya kad dari Cikgu Husairy. Antara orang yang memberi inspirasi kat aku di 10m melalui blog beliau.

Kad QSL daripada Pak Saat.

Kad QSL dari late-9W2TGT. Tertulis kata-kata beliau dalam kad 'Hope we can pass our cw test soon 73's. Hm nampaknya beliau pergi dahulu.

Antara orang hebat di 10m dahulu. Syukur dapat berhubung dengan beliau di 10m sewaktu callsign lama beliau. Kini 9M2RDX

Kad QSL dari Teo yang juga dari Muar.

Kad QSL dari Cikgu Sahbi. Memang hebat di gelanggang 10m. Kini beliau 9M2MSO.

Kad dari Ejat 9W2EJT

Kad dari QRP'er 10m iaitu 9W2DI Abg Din

Kad dari Neoh 9W2CLN yang kini 9M2CLN. Merupakan salah seorang operator 9M0L.

Kad QSL dari Daniel 9W2DAL.

Kad QSL dari Mak Temah / Bonar 9W2CEH

Kad QSL dari CB Lam iaitu 9W2CBL.

Kad QSL dari 9M8Z.

Kad QSL dari kelab station di Sarawak iaitu 9M8RC operated by 9W8ALF

Kad QSL milik Dan daripada Canada yang menggunakan 9M6/VO1AU

Kad QSL dari Mr Bob 9M6BOB yang juga orang kuat 10m sewaktu 9W6SUE.

Kad QSL dari 9M6ISO.

Kad QSL dari 9M4CPD operated by 9W2KNZ Rizal yang merupakan DX'er awal di 10m Malaysia.

Kad QSL dari Zaki, blog Zaki banyak memberi inspirasi sewaktu aku 9W2. Beliau juga bermula di 10m dan antena di rumah pun hasil bantuan beliau. Tq Zaki.

Kad QSL dari 9M2ODY iaitu Ody. Pada waktu ni beliau selalu di band DX sebelum ke sistem Voodoo.

Kad QSL dari 9M2IDJ yang aktif di 10m dan cukup berpengalaman di band DX 10m.

Kad QSL dari Hairie 9M2GET, juga berjaya berhubung dengan beliau ketika beliau menggunakan 9M2SMC sebelum bertukar ke 9M2SM. Aktif di 10m sewaktu 9W2LLK.

Kad QSL dari 9M2CNC Mr Rich.

Kad QSL dari Aimil 9M2AUR yang juga peneroka awal 10m.