29 Jun 2011

Incoming parcel & certificate

Bungkusan yang ditunggu akhirnya tiba, maka projek beacon 10m akan melangkah satu lagi kehadapan. Setakat ini ada beberapa individu sahaja yang bersama dan menyokong projek ini. Sumbangan rakan-rakan yang ingin turut serta dalam projek ini amat dialu-alukan.

Turut sampai petang tadi ialah sijil penyertaan AADX dari Jarl bagi kategori 10m (Phone) di mana hanya satu sahaja penyertaan dari West Malaysia bagi kategori yang dipertandingkan. Dengan harapan tahun ini, ada beberapa penyertaan bagi kategori yang sama terutama dari 9w untuk sama-sama berjuang dan bersaing dengan entiti dxcc yang lain. Tahniah kepada Aqil/Ody atas penerimaan sijil yang sama dari Jarl. Salam muhibah dari hobi yang menarik ini. De 9M2ESM

24 Jun 2011

Recording of 10m propagation during the first quarter of 2011

Berikut adalah beberapa klip video yang berjaya sempat dirakan untuk tatapan rakan-rakan terutama kepada rakan-rakan 9w yang ingin ke band 10m. Jika band membuka, ada boleh berhubung dengan stesen jauh macam 2m simplex fm. Segala kekurangan dalam paparan video dibawah ini saya dahului dengan permohonan maaf. Ianya sekadar hobi saintifik yang hebat :)



Rakaman dibuat pada 4 Mac 2011, kedengaran stesen 5B8AIF sedang cuba menembusi North Amerika pada malam waktu Malaysia. Gambar rig diatas ialah TS 440.



Rakaman di ambil pada 4 Mac 2011 waktu malam, kedengaran ST2AR sedang cuba membuat panggilan dx. Pada akhir video anda dapat kedengaran ada stesen dx lain yang menegur stesen 9w kerana menggunakan frekuensi yang dipakai oleh ST2AR.



Rakaman dibuat pada 4 Mac 2011 juga pada waktu malam, dapat kedengaran cara stesen dx-pedition TJ3AY mengendalikan pile-up dengan menggunakan split 5-10 down. Cara split ini ada dijelaskan dalam blog cikgu arie 9w2vvh.



Rakaman dibuat pada 6 Mac 2011 tengah malam, dapat kedengaran dengan kuat stesen 5n7m membuat panggilan dx. Cukup jarang-jarang sekali boleh menembusi stesen dari Nigeria ini.



Rakaman dibuat pada 7 Mei 2011, beberapa hari selepas menggunakan callsign baru. Apa yang menarik ialah stesen IT9WTY amat fasih berbahasa melayu. Sebenarnya cukup banyak stesen eropah yang boleh berbahasa melayu.



Rakaman dibuat pada petang 10 Mac 2011, dapat kedengaran dengan jelas stesen z23ms walaupun tanpa pre-amp.



Rakaman dibuat pada 11 Mac 2011 pada awal pagi dalam jam 8-9 pagi. Dapat kedengaran stesen dx-pedition T30AQ dari kepulauan Kribati di lautan pasifik utara membuat panggilan dx.



Rakaman dibuat pada 12 Feb. 2011 pada waktu petang di mana stesen H44MS membuat pile-up untuk negara-negara eropah dari arah short path.



Rakaman dibuat pada 12 Mac 2011 pada waktu pagi, di mana sempat bertanyakan NH6I keadaan ombak kecil yang menimpa Hawaii selepas tsunami di Jepun.



Rakaman dibuat pada 15 Feb. 2011 pada awal jam 8 pagi dan tiada siapa yang mendengar panggilan dx yang dibuat oleh KH6QR walaupun mencecah hampir 20dB di Muar.



Rakaman dibuat pada 15 Feb. 2011 pada waktu petang dan dapat kedengaran signal kuat dari 8Q7AK berhubung bersama rakan 9w dari semenanjung.



Rakaman dibuat pada 15 Feb. 2011 pada waktu tengah malam, kedengaran audio dari BH7OZG dimana beliau merupakan stesen dari China yang aktif di 10m. Rotator diarahkan tepat jam 12.



Rakaman dibuat pada 19 Feb. 2011, dapat kedengaran stesen yang cukup popular di 10m iaitu VU2DSI membuat pile-up ke eropah.

22 Jun 2011

A lot of incoming stamps

Alhamdulillah. Seronok dengan hobi ni. Sambil dxing, dapat tambah kenalan luar, bertukar pandangan, kad qsl dan tidak kurangnya dapat palbagai setem dari negara luar. Petang tadi sampai kad qsl dari DJ5IH Mr Gunny bersama sumbangan setem dari beliau. Terima kasih bebanyak. Disamping tu, kad qsl dari H2E (callsign khas untuk radio contest dari Cyprus) telah dibalas, saiz kad yang kecil tidak menjadi masalah asalkan ianya cukup bermakna :)

Gambar diatas ini pula adalah sumbangan setem dari OM2VL, tq Mr Laci atas setem yang dihantar bersama kad qsl yang cantik. Keikhlasan dan kepercayaan anda akan dibalas dengan cenderahati khas dari saya. Hari yang gembira :) Sekadar berkongsi apa yang menarik dengan hobi ini. De 9M2ESM (Ex-9W2ESM)

21 Jun 2011

Kad Qsl dari Tahiti Island OC046 French Polynesia


Alhamdulillah. Hari ni sampai beberapa kad qsl ke rumah. Apa yang nak dikongsi disini ialah kad qsl paling dinanti iaitu kad dari pulau French Polynesia hasil berkerja bersama callsign lama di 10m band. Negara ini terletak di bahagian lautan pasifik selatan cukup jauh nun di sana. Terima kasih William FO5JV kerana sudi membalas kad qsl yang dihantar. Memang nasib dapat bekerja dengan beliau. Semasa kami dapat berhubung, beliau mengatakan propagasi membuka dengan baik sekali dan kali terakhir ianya membuka sedemikian pada tahun 1995. Kami berhubung pada jam 11 pagi waktu Malaysia iaitu 11 April di mana solar fluk dan sunspot cukup tinggi. Pada waktu berkenaan beliau dapat berkerja dengan ratusan stesen dari Australia dan Asia dari arah long path (aneh juga). Kalau teliti betul-betul dalam kad beliau diatas, antena beliau... waduhh .. dia punya boom je dah macam tower dan aku kira lebih dari 15 elemen antena yagi beliau, wow memang cukup dahsyat.

Ini ialah helaian belakang kad dari beliau. Pencapaian dapat berkerja dengan beliau adalah satu pencapaian hebat untuk peribadi saya seiring dengan pencapaian dapat menembusi negara kepulauan Caribbean dan Amerika Utara hanya di 10m band. Beliau ialah confirm DXCC yang ke 134 bagi callsign lama.

Gambar FO5JV dan shack. Sumber qrz.com. Setakat sepanjang tahun ini, bulan April merupakan bulan yang mencatatkan perubahan aktiviti solar yang mendadak. Semalam band membuka baik sekejap di 10m. Tahniah buat Cikgu Arie dapat pile-up semalam. Harap dapat berkerja dengan anda nanti mudah-mudahan. De 9M2ESM

20 Jun 2011

Incoming Award & Radio Contest Preparation

Syukur! sampai juga HK Firecracker Award ni, ada satu lagi award dari HK yang 'miss in action', takpelah mungkin kena cuba lagi. Pelbagai cabaran nak lepas award ni, beberapa email telah dihantar/balas oleh rakan-rakan Harts. Terima kasih kerana membantu. Untuk mendapatkannya anda perlu bekerja hanya 10 stesen daripada HK, itu sahaja. Untuk maklumat lanjut sila buka 'Harts Award Form'.


Tidak lama lagi akan tiba AA DX Contest 2011 bagi mode CW, untuk mode Phone (SSB)-nye bulan September, lama lagi. Bagi rakan-rakan dari Malaysia yang akan mencuba untuk CW, ucapan selamat berjaya diberikan :) Gambar di atas adalah keputusan bagi AA DX Contest 2011 (Phone) pada tahun lepas hihi. Open Result. Penyertaan tidak ramai dari Malaysia. Sijil penghargaan pula diberikan berdasarkan bilangan penyertaan. Apa yang menarik dalam contest ini, setiap stesen yang bertanding akan saling bertukar nombor usia sebagai syarat dan bukti QSO, anda akan lihat kelompok usia dalam hobi ini nanti. Terima kasih sudi membaca. De 9M2ESM

12 Jun 2011

Aktiviti Solar & Perkaitan Propagasi Jaluran 10 meter Dalam Komunikasi Radio

10 meter merupakan jaluran frekuensi unik dalam lembaran spektrum frekuensi yang mencabar untuk berkerja dalam komunikasi radio. Dalam melihat perkaitan aktiviti solar terhadap propagasi jaluran 10m, pada waktu kemuncak kitaran solar bersama jumlah sunspot yang tinggi pada permukaan matahari, jaluran 10 meter akan hidup dengan keupayaan penghantaran isyarat pada jarak yang cukup jauh melalui pembiasan lapisan F2 di lapisan ionosfera.

http://www.uksmg.org

Banyak yang memperkatakan bahawa, jaluran 10 meter merupakan jaluran yang berasaskan aktiviti waktu siang, walaupun begitu, bagi saya tempoh terbaik bagi propagasi membuka ialah apabila aktiviti sunspot meningkat, ianya mungkin bermula seawal matahari terbit dan melangkaui sehingga lewat malam. Saya sendiri pernah berkomunikasi jarak jauh di jaluran 10 meter seawal 0 UTC sehingga selewat 18 UTC dan dapat melihat keberkesanannya terutama apabila melibatkan radio contest dalam radio amatur.

Peluang bagi komunikasi radio melalui lapisan F2 ini seakan mengikut matahari yang melintasi putaran bumi. Sebagai contoh bagi situasi di Malaysia Barat; propagasi jaluran 10m boleh membuka seawal 0UTC bemula dari Amerika Utara dan Brazil, diikuti negara-negara berdekatan dengan Jepun dan Australia sebelum menjelang tengah hari, diikuti pula membuka sebelah lewat petang ke Eropah, Asia Barat dan Afrika dan sebelum menjelang tengah malam ke negara-negara berdekatan dengan kepulauan Caribbean, benua Amerika Utara dan Selatan.

http://www.weather.nps.navy.mil

Sungguhpun begitu, semasa aktiviti solar berada dalam keadaan minimum (di mana F2 tidak terhasil), kebarangkalian untuk berkomunikasi melalui jaluran 10 meter masih boleh dilakukan. Propagasi melalui lapisan Sporadic E (E-Skip) juga boleh membawa isyarat yang dihantar sejauh beribu-ribu kilometer. Keadaan propagasi Sporadic E ini jarang sekali berlaku dan boleh dikatakan ianya seperti bermusim. Banyak yang mengatakan bahawa kebiasaanya ianya berlaku pada lewat musim bunga dan awal musim panas (terutama bagi negara-negara yang beriklim sejuk dan panas). Terdapat juga maklumat yang mengatakan ianya juga boleh berlaku dalam tempoh yang pendek semasa pertengahan musim sejuk iaitu di antara waktu perayaan hari natal sehingga menjelang tahun baru masihi.

Selain daripada faktor Sporadic E, propagasi membuka di jaluran 10 meter juga boleh berlaku tanpa diduga. Semasa aktiviti solar dalam keadaan minimum, bukaan F2 juga boleh terjadi pada laluan transequatorial dan secara equatorial. Propagasi jaluran 10 meter juga boleh membuka sepanjang kitaran solar di laluan khatulistiwa dimana ianya terjadi pada keadaan aktiviti solar yang minimum. Saya masih ingat lagi, terdapat kajian daripada profesor tempatan yang mendapati bahawa pada keadaan tertentu lapisan F2 di ionosfera ini boleh terpisah kepada dua lapisan yang berlainan, adakah ianya juga memberi faktor dalam propagasi di jaluran 10m sewaktu kitaran solar yang sering berubah ?

11 Jun 2011

Kitaran Solar : Pengaruhnya terhadap bumi


youtube

Terdapat beberapa perbincangan dan kajian mendalam telah dilakukan terhadap kesan saintifik aktiviti solar matahari kepada permukaan bumi, diantara kesan-kesan secara umumnya ialah :

1. Organisma-Organisma Permukaan Bumi
Kesan kitaran solar terhadap organisma di permukaan bumi ini telah lama dikaji oleh para penyelidik diseluruh dunia. Terdapat dakwaan bahawa ianya mempunyai kesan langsung kepada kesihatan manusia. Diketahui bahawa, jumlah cahaya ultraviolet dengan panjang gelombang 300 nm yang sampai dipermukaan bumi sebenarnya dipecah-pecahkan sebanyak 400% (sepanjang kitaran solar) divariasikan pada seluruh lapisan pelindung ozon. Pada lapisan stratosfera ini, lapisan ozon akan terus dihasilkan melalui pemisahan molekul O2 oleh sinaran ultraviolet. Semasa solar dalam keadaan minimum, penurunan cahaya ultraviolet yang diterima daripada matahari menyebabkan pengurangan penumpuan pada ozon, seterusnya membolehkan ultraviolet mudah untuk menembusi ke permukaan bumi.

2. Komunikasi Radio
Bagi komunikasi radio yang menggunakan medium ruang udara dalam talian penghantaran, ia menggunakan lapisan ionosfera bagi membuat pembiasan gelombang radio. Semasa kitaran solar berada pada keadaan puncak, lapisan ionosfera akan ter'ion' oleh photon-photon daripada solar dan sinar kosmik. Ianya akan mempengaruhi laluan (propagasi) terhadap gelombang radio dalam cara yang kompleks di mana ianya menutup ataupun membuka laluan komunikasi setempat ataupun komunikasi jarak jauh. Dalam keadaan ini, peramalan terhadap propagasi merupakan suatu maklumat penting bagi pengangkutan komersial marin, komunikasi pesawat uadara, stesen radio amatur dan stesen radio broadcast. Di mana pengguna-pengguna tersebut menggunakan jaluran spektrum HF (High Frequency) yang dipengaruhi oleh variasi solar dan lapisan ionosfera. Perubahan yang berlaku pada keluaran solar memberi kesan kepada penggunaan sepenuhnya sesebuah frekuensi dan membataskannya dalam komunikasi radio.

http://www.cwtozone.com

3. Iklim Permukaan Bumi
Kenaikan suhu global baru-baru ini banyak dikesani oleh perubahan solar matahari yang tidak menentu. Secara pengamatan dan pemerhatian, kita dapat lihat kolerasi kitaran kepanjangan tempoh solar matahari terhadap perubahan suhu atmosfera bumi. Dokumentasi awal yang cukup terkenal yang mengkaji perubahan aktiviti solar terhadap suhu ialah Maunder Minimum (juga dikenali sebagai prolonged sunspot minimum) bagi situasi sejuk negara-negara Eropah. Kajian dari Maunder Minimum mencadangkan bahawa bagi setiap 90 tahun yang baru akan menghasilkan pengurangan suhu purata global sekitar 0.3° C yang cukup bagi mengimbangi kenaikan suhu yang membawa kepada pemanasan global.

Rujukan:
  • http://www.newscientist.com/article/mg20527494.700-a-quiet-sun-wont-save-us-from-global-warming.html
  • http://www.solarstorms.org/SClimate.html
  • http://www.medical-hypotheses.com/article/S0306-9877%2807%2900443-4/abstract
  • http://consensus.nih.gov/1989/1989SunUVSkin074html.htm

9 Jun 2011

Ledakan Solar Massive

NASA/Solar Dynamics Observatory

Pada 7 Jun 2011 yang lalu, suatu letupan besar telah berlaku pada permukaan matahari. Ianya memberitahu kepada kita bahawa suatu perpindahan tempoh kitaran aktiviti solar yang semakin meningkat. Menurut Dr. C. Alex Young dari Goddard Spaceflight Center; beliau belum pernah lagi melihat suatu bahan yang dilepaskan dengan suatu amaun yang besar dan jatuh kembali dengan keadaan yang mengkagumkan, ianya seperti seseorang yang menendang segumpulan kotoran raksasa ke udara dan jatuh kembali.

Gambarajah memberitahu kita bahawa suatu berbilion tan bahan telah disadurkan jauh dari matahari sebelum runtuh megah ke permukaan. Ianya merupakan letusan yang paling kuat pada tahun ini iaitu berkedudukan M2.5 bersaiz medium-sized flare, dalam perihal tenaga. Menurut NASA Solar Dynamics Observatory ianya memang cukup spectacular.

2 Jun 2011

Comet CAT300 ATU Adjustment Information Towards Lowest SWR (less than 1.5) For VHF (50MHz) & HF Bands

Comet CAT 300 300 Watt Antenna Tuning Unit

Another great new model with smart illuminated cross needle display and even PEP/Average power reading.

  • Freq: 1.8 - 60 MHz
  • Power: 300W (SSB)
  • Antennas: 2 co-ax inputs
  • Impedance: 10 - 600 Ohm
  • Input Connector: SO239
  • Meter: SWR/Power
  • 30W/300W Average/PEP
  • Cross needle illuminated display panel
  • Size: 250 x 93 x 200 mm
  • Weight: 2.7kg

Read more: http://www.nevadaradio.co.uk/antenna-accessories/antenna-tuning-units/comet-cat--300#ixzz1O4gXUbeV


*All the frequencies have been tested in amateur radio allocated band except on 27 MHz which is for Citizen Band.

**These frequencies; 12m, 17m and 30m are WARC band for CW and Digitals mode in IARU Region 3

*** The descriptive data figure above are observation with my antennas and Comet CAT300, all the information may be different with others. Hope it shall be a good reference to all readers.

De 9M2ESM