15 Mei 2012

Ham Radio & Cartoons

Terbanyak lukisan kartun yang boleh diperolehi di internet yang dikaitkan dengan radio amatur. Ada yang dilukis oleh pemegang lesen ham radio dan ada yang dilukis oleh orang yang berdekatan dengan peminat hobi ini seperti rakan dan keluarga. Apapun ianya mungkin suatu expresi akan perkara yang kita tidak perasan ianya berlaku dikalangan pengiat hobi ini. Apepun terserah kepada pentafsiran anda. Just Enjoy! (Rujukan bagi setiap sumber dinyatakan pada setiap bawah lakaran karton). De 9M2ESM








9 Mei 2012

Animal & Ham Radio

Artikel ini hanya sekadar perkongsian apa yang menarik dalam hobi ham radio. Tiada niat untuk menyakiti sesiapa sama ada yang hidup atau yang mati. Bila dah cinta dengan radio amatur ni, bukan setakat isteri, anak, ayah, mertua, saudara mara, jiran dan rakan sekerja bahkan binatang peliharaan pun dijangkiti dengan virus ini. :) Cheers mate! De 9M2ESM

Nampaknya kucing ni mungkin keletihan selepas pile-up cw mode. Sekarang ni dia dok layan monitor cw.

Sejak dari dahulu lagi dia dah main radio, sekarang ni mungkin elmer hihi.

Dia ni mungkin obesiti kerana selalu duduk depan radio. Tidur pun depan shack, nampaknya kena beli meja baru sebab badan lebih besar dari radio.

Nama dia Sadie, dia bukan setakat aktif di HF tapi siap ada blog lagi. Click la link dibawah dan baca kisah dia.

Is the frequency in use? Dia cekap dengan ham gear lama-lama.


Dalam zaman ict ni dia juga menggunakan komputer untuk scan band yang mana yang ada orang dan kosong. Semua log simpan dalam komputer.

4 Mei 2012

Mail From BG8GYR

Beberapa hari yang lalu, saya telah menerima sepucuk surat bersama kad qsl yang didalamnya ada catatan dari saudara ham negara China iaitu BG8BYR hasil komunikasi di 10m FM. Terima kasih atas kiriman surat dan kad.

Surat dari BG8GYR.

Apa yang menarik dalam surat ini ialah akan makluman khas dari beliau bahawa akan ada pengaktifan callsign BS7H Iota AS-116 dari Scarborough Reef yang merupakan Most Wanted DXCC ke-21 tahun 2012 menurut sumber http://www.clublog.org/mostwanted.php. Rasanya tak ramai yang tau akan hal ini, mungkin mereka nak buat suprice dan tak mahu orang berebut-rebut cuba menghubungi stesen ini. Cukuplah bagi sesiapa yang melihat gelagat stesen dx sewaktu memanggil 9m0l tempoh hari, yang mencarut pun ada. BS7H ini pernah beroperasi pada tahun 2007 dan mungkin mereka membuat kemunculan kedua. Kawasan yang dipunyai oleh kerajaan China ini terletak berhampiran dengan Laut China Selatan dan cukup payah untuk mendirikan stesen radio disana.

Gambar sumber dari wikipedia menunjukkan rupa mukabumi lokasi Scarborough Shoal ini. Bagi pengejar stesen DX dan DXCC ini masanya untuk menguji keupayaan stesen shack anda. De 9M2ESM

Summarize Report of April

Seperti dalam rekod log yang lepas, bulan april antara bulan yang bagus dalam aktiviti DX terutama di 10m. Mungkin waktu perubahan musim yang baik bagi sesetangah negara di luar sana. Dalam bulan April juga dapat lihat banyak aktiviti DX pedition yang dijalankan termasuk dari 9m0l.

Tidak banyak eyeball pada bulan ni, cuma sempat ke Kuantan berjumpa dengan beberapa rakan ham di sana terutama 9w2www yang mengenalinya di 10m. Seronok juga dapat jalan-jalan ke Kuantan dan sempat masuk sebentar di repeater Peramah. Ternyata orang pahang memang peramah.

Bergambar di rumah Azam 9W2WWW bersama Shaz 9W2SZW

Bergambar bersama 9M2TOT dan 9W2SZW

Dalam bulan April juga, adalah titik permulaan dalam penerokaan di band 17m. Ternyata WARC band yang pernah dikhaskan untuk mode cw merupakan antara band yang senyap berbanding band-band yang lain. Dalam tempoh sebulan lebih dari seribu contact berjaya dilakukan. Cuma band 12m sahaja belum menemui rentaknya. 10m pula cukup rancak dan 6m kurang memberansangkan.

Bulan April juga merekodkan jumlah surat yang sampai dengan kuantiti yang banyak iaitu 14 keping maksimum dalam satu hari. Tak kurang juga ramai stesen dx yang memberi sumbangan dalam bentuk setem.

Selain daripada itu 11m meter juga tidak kurang hebatnya. Rakan kita Cikgu Arie berjaya membuat activation callsign khas di 11m dan berjaya dengan 500 contact. 11m antara band yang santai terutama bila dapat menghubungi rakan dari seberang iaitu Bruno. Bruno ni bukan calang-calang orangnya, beliau pernah menggunakan callsign YB8YB.

Antara rakaman qso bersama Bruno.

Antara stesen yang tidak dijangka dapat dihubungi di 17m

Sehingga kini antara feel yang menarik bagi saya dalam hobi radio amatur ini ialah apabila dapat berkomunikasi dengan dunia luar. Itu yang tidak terdapat dalam mana-mana hobi yang lain. De 9M2ESM

3 Mei 2012

New DXCC on 3 Band

Rasanya macam dah lama tak update blog. Apabila melihat kejayaan rakan-rakan di 10m dapat berhubung dengan stesen dari Yeman, hati dah tak keruan. Tuner yang rosak telah cuba dibaiki dengan menggunakan 100pF sebagai pengganti kepada komponen yang rosak.. tuner masih boleh berfungsi tapi tak 100% perfect, itulah kelebihan Comet CAT-300.

Dengan bantuan 9M2LMF yang mempunyai tuner yang sama aku dapat detect code bagi komponen berkenaan iaitu 6D KCK. Menurut rakan ham dari jepun KCK adalah code bagi syarikat Maruwa. Mudah-mudahan ianya dapat dicari pengganti komponen berkenaan.

100pF nampaknya masih tak dapat menghidupkan tuner kembali 100% pulih. Linear baru masih belum dicuba lagi. Memang nak kena tunggu kapasitor yang asal. Jadi, menggunakan tuner yang sakit dapat juga tambah 3 dxcc baru bagi band 15m - dari Dodecanese, 17m - Ogasawara dan 10m iaitu dari Yeman. Hasrat untuk 5Band WAC sikit lagi nak tercapai tinggal stesen belah SA sahaja di 12m band. Dalam waktu yang sama masih mengejar untuk 5Band DXCC. DXCC keseluruhan masih belum kira lagi. Sayang banyak DXCC yang agak rare yang berjaya sewaktu menggunakan 9W dahulu aku tak ambil kira. De 9M2ESM