30 Nov 2011

Unless you have been living under a rock!

Ya, itulah kata2 dalam surat yang dihantar dari ARRL bagi jemputan menyertai ARRL 10m Contest yang akan menjelang minggu hadapan pada 10 Disember 2011. Lihat http://www.arrl.org/10-meter. Sejak bulan oktober lagi, 10m band seakan hampir setiap hari membuka ke USA. Ramai yang tak menyedari bahawa ianya amat amat amat jarang sekali berlaku. Tinggal 10 hari lagi persiapan dan ini mungkin peluang rakan2 yang baru berjinak di 10m untuk cuba qso bersama rakan dari USA.

Contest award yang terkini diperolehi hasil qso hanya satu stesen dari USA di 10m pada tahun lepas.

Surat yang dihantar dari pengurus contest.

Contest award yang diperolehi bagi WWDX SSB Contest 2010 dimana markah yang diperolehi merupakan rekod baru bagi DXCC West Malaysia.

Koleksi award yang diperolehi sewaktu menggunakan callsign 9w2. Target sebelum tahun depan, antara award pilihan ialah WAJA, DXCC dan Totem Award.

Gambar bersama 9m2yot, 9m2aur dan 9m2fx yang datang secara mengejut sewaktu memasang CS3. Semoga pertolongan anda semua mendapat ganjaran yang setimpal disana. Sekadar enjoy the hobby. Don't too serious. De 9M2ESM

14 Nov 2011

Successfully overcome the previous tournament record.

Plaque idaman.
Gambar hiasan - milik WQ6X (Sumber http://wq6x.info/jidx/)

Syukur, beberapa rekod kejohanan atau All Time Record bagi JIDX Contest untuk Phone 28MHz berjaya diatasi pada kejohanan tahun ini (2011). Sebanyak 305 stesen daripada Jepun berjaya dihubungi sepanjang 36 jam dengan 44 kawasan Prefecture dengan pungutan markah tidak rasmi ialah 26840. Suatu keputusan peribadi yang cukup mengembirakan. Kesimpulan kecil boleh dikatakan band membuka ke Jepun seawal 7.00 pagi waktu Malaysia hingga jam 9.00 malam.

Rekod kejohanan yang lepas-lepas

Regions & Prefectures of Japan

Dengan adanya contest ini, memudahkan kita untuk apply beberapa radio award dari Jepun seperti WAJA dan AJD. Untuk memohon WAJA perlu bekerja dengan 47 Prefecture dan AJD bekerja dengan 9 Call Area dari Jepun. Semoga hasrat tercapai. De 9M2ESM

5 Nov 2011

Picture of my current antenna systems

Salam, ada beberapa rakan radio pernah bertanyakan sistem antena yang aku gunakan pada bulan yang lepas. Oleh yang demkian, artikel ringkas kali ini berkaitan dengan sistem antena yang aku gunakan. Gambar diambil pada Julai yang lalu. Masa kemas2 fail dalam komputer terjumpa. De 9m2esm

1 Nov 2011

My 6m report for October 2011

Bulan 10 atau oktober merupakan antara bulan terbaik bagi aktiviti di 10m dan bulan yang baik untuk mula berjinak di 6m. Setelah sekian lama menunggu, akhirnya dapat guna menjelajah antara penghujung VHF yang menghampiri band HF ini.

Sebanyak 25 qso's berjaya dilakukan dalam bulan oktober dan sebanyak 8 DXCC berjaya diperolehi pada bulan ini iaitu dari West Malaysia, China, Taiwan, Hong Kong, Japan, Phillippines, Australia dan Cocos-Keeling Is.

Gambar : Antena yagi 10 elemen (6m) milik JE6AZU, beliau merupakan penghuni tetap 6m di Asia ni dan beliau merupakan stesen pertama aku di 6m :) - Sumber qrz.com

Hampir kebanyakkan stesen yang berjaya dihubungi adalah stesen yang sama. Apa yang menarik yang boleh dikongsi ialah apabila cq dijawab oleh Pak Teo iaitu 9W2OTD yang juga berada dalam daerah yang sama iaitu Muar, patutlah lama tak dengar beliau di 10m.

Berikut adalah senarai stesen di 6m yang berjaya dihubungi:
9W2OTD, BA4SI, BA7IO, BA7LO, BD4CZX, BD7LAP, BG5LU, BI7LNQ, BM3GFU, BM3GJQ, BM4AIK, BU2AV, DU1GM, JA3MHA, JE6AZU, JS6RGQ, VK6KP, VK8AW, VK9CX, VR2XMT.

Jika tidak digunakan dengan sebaiknya mungkin suatu hari nanti diambil atau diguna-pakai untuk aplikasi yang lain. Apapun yang terbaik datang dari sana. De 9m2esm

103 DXCC for 2 days in CQWW DX SSB 2011

Ya! 103 DXCC dalam 2 hari, cukup mengejutkan. Hampir 80+ DXCC dalam tempoh sehari sahaja. Semuanya berlaku di 10m SSB sepanjang aktiviti CQWW DX SSB Contest 2011. Sebanyak 34 daripada 40 CQ Zone berjaya diterokai kecuali Zone 5, Zone 40, Zone 34, Zone 8, Zone 12 dan Zone 10.

Banyak aktiviti luar jangkaan berlaku, pada jam 11 malam dapat kedengaran stesen Zone 5 iaitu K3LR di 28.7 MHz. Paling mengejutkan ialah apabila dapat bekerja dengan KH7Y melalui Long Path jam 2 pagi (18UTC - 29 Oct 2011) suatu perkara yang jarang berlaku. Pada waktu yang sama juga dapat dengar beberapa stesen USA dari California. Dua jam sebelum tu, dapat bekerja dengan stesen dari Costa Rica iaitu TI5N dari area Zone 7 jam 16UTC dan kemudian panggilan cq difrekuensi berdekatan berjaya dijawab oleh XE2AU dari arah Long Path. Selain daripada itu pada jam 13UTC (9mlm) pula berjaya bekerja dengan W5PR Long Path dari Texas pada hari yang sama.

Sumber dari qrz.com menunjukkan sejauh 28846.3 km berjaya dihubungi secara LP antara 9M2ESM dan KH7Y.

Ini adalah rakaman yang berjaya dirakam selepas dijawap panggilan cq oleh KH7Y

Kisah yang sama berlaku dalam CQWW SSB tahun lepas iaitu 2010 di mana secara luar jangkaan dapat bekerja dengan YN2AA dan P40W. Boleh baca artikel dari YN2AA di http://lists.contesting.com/_3830/2010-11/msg00448.html.

Antara petikan pengalaman dari YN2AA semasa CQWW DX SSB 2010

Antara kelengkapan yang digunakan CQWW DX SSB 2011 kali ini ialah:
  • Transceiver : ICOM 718 & FT857D
  • Antenna: 9 elemen multiband yagi (Dalbeam) - 10m/6m
  • Power : 100Watts

Sebanyak 6 benua dari 673 QSO's berjaya didapatkan. Berikut adalah pecahan negara yang diperolehi mengikut CQ Zone.

Zone 1
- Alaska

Zone 3
- United States.

Zone 4
- United States, Canada.

Zone 6
- Mexico.

Zone 7
- Costa Rica.

Zone 9
- French Guyana, Venezuela, Colombia.

Zone 10
- Ecuador.

Zone 11
- Brazil.

Zone 13
- Argentina, Uruguay.

Zone 14
- Fed. Rep. of Germany, Spain, Netherlands, Denmark, Norway, France, Sweden, England, Wales, Luxembourg, Belgium, Belaric Is., Northern Ireland, Ireland, Portugal.

Zone 15
- Bosnia-Herzegovina, Serbia, Croatia, Lithuania, Estonia, Italy, Slovak Rep., Poland, Slovenia, Austria, Finland, Czech Rep., Hungary, Malta, San Marino, Latvia, Macedonia, Montenegro.

Zone 16
- Ukraine, Russia (EU), Moldova, Belarus.

Zone 17
- Russia (As), Tajikistan, Kazakhstan.

Zone 18
- Russia (As).

Zone 19
- Russia (As).

Zone 20
- Cyprus, Bulgaria, Romania, Israel, Greece, Crete, Jordan, Turkey.

Zone 21
- UAE, Armenia, Qatar, Bahrain, Saudi Arabia, Kuwait.

Zone 22
- India, Maldives.

Zone 23
- Mongolia.

Zone 24
- China, South Korea, Hong Kong, Taiwan.

Zone 25
- Japan.

Zone 26
- Vietnam.

Zone 27
- Philippines, Guam, Mariana Is.

Zone 28
- West Malaysia, Indonesia, Singapore, East Malaysia.

Zone 29
- Australia.

Zone 30
- Australia.

Zone 31
- Hawaii, Midway Is.

Zone 32
- Rotuma Is., Tonga, New Zealand.

Zone 33
- Canary Is., Madeira Is.

Zone 35
- The Gambia, Nigeria, Cape Verde.

Zone 36
- Dem. Rep. of Congo, Angola, Gabon.

Zone 37
- Tanzania, Djibouti.

Zone 38
- Namibia, South Africa.

Zone 39
- Madagascar, Reunion, Mauritius.

Jumlah keseluruhan mata ialah 4 kali ganda lebih banyak dari tahun lepas untuk SOSB (Single Op Single Band) 10m Low Power semasa menggunakan 9w2esm. Saya tak tahu kalau ada yang komen negatif hasil penat lelah dan pengorbanan masa dan aktiviti bersama keluarga sepanjang pertandingan ini. Tahniah untuk stesen dari Malaysia yang turut serta dalam contest ini seperti 9m2sm, 9m2zak, 9w2vvh, 9m6ybg, 9m2idj, 9w2ts, 9m4cpd, 9w2www, 9w6zam dan lain2 lagi. Bagi rakan-rakan 9w2 yang berusaha untuk mode yang sama ucapan tahniah diberikan kepada anda semua terutama buat 9w2www atas kejayaan dan pencapaian anda. Aku tak dapat ke mode All Band disebabkan tidak mempunyai sistem antena yang baik untuk band yang lain dan tak dapat nak ke High Power kerana tidak mempunyai peralatan yang seadanya. Insyallah tahun hadapan akan ke All Band selepas C3S dinaikan nanti. Mudahan penglibatan kali ini dapat mengalahkan stesen2 dari Asia yang lain. Amin de 9m2esm.